Svečano obilježena 100. obljetnica posvete župne crkve Očišćenja Marijina

Ovogodišnja, svjetskom pandemijom uvjetovana, ljetna tišina lijepoga mjestašca Smokvica na otoku Korčuli s radošću je narušena važnom proslavom: od 19. do 22. kolovoza svečano je obilježena 100. obljetnica posvete župne crkve Očišćenja Marijina.

Programom proslave obuhvaćena je duhovna obnova župljana, prijatelja župe i namjernika, predstavljanje novoizišle knjige o župnoj crkvi, povijesno-znanstveni skup, svečana sveta misa i koncert duhovne glazbe Alana Hržice i njegova benda.

U subotu, 22. kolovoza u 10 sati nazočili smo svečanoj svetoj misi, koju je predvodio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. Na toj se misi dosadašnji župnik don Mihael Čavlek, budući da je premješten u drugu župu, oprostio od župljana crkve Očišćenja Marijina. Opraštanje je bilo vrlo emotivno, kao i izražavanje dobrodošlice novomu župniku don Stipi Milošu. (Da su dobili župnika koji gori za ljude i Krista, župljani su se uvjerili na misi koju je već sljedećega jutra predslavio don Stipe, donedavni misionar po Africi.)

Subotnju večer u Smokvici obilježio je koncert našega Alana Hržice. Na Velikoj Pijaci, prostoru ispred crkve svečarice, okupilo se iznenađujuće mnogo ljudi. Došli su odasvud: iz Splita, iz Vele Luke, Blata, Čare, Korčule, čak i iz Baške s otoka Krka…

Koncert je bio divan. Publika je pjevala s Alanom stilom tipičnim za svoje podneblje: u po' glasa ili sotto voce. Otočani su nenametljivo pokazali svoju raskošnu glazbenu nadarenost i sjedinili se u pjesmi. U zvucima, riječima i melodiji čulo se njihovo srce.

Bio je ovo prvi veći koncert duhovne glazbe na otoku. Sudeći po komentarima koje smo čuli te noći i sutradan, osjećamo da je Alanovim nastupom otvoren put u Smokvicu i drugim izvođačima duhovne glazbe. 

Naš evangelizacijiski pohod na otok Korčulu donio je mnoštvo plodova našoj zajednici, našim domaćinima i svima ondje okupljenima u Kristovo ime. Radosni smo!
Zahvaljujemo organizatorima župi Smokvica, Općini Smokvica i Molitvenoj zajednici Srce Isusovo.