Međugorske klape "MIR" i "CONCORDIA" u finalu FDK Omiš

Župa Međugorje se zadnjih godina doista može ponositi svojim glazbenim sekcijama koje je prije 5 godina pokrenuo međugorski župnik fra Marinko Šakota želeći mladima iz župe pružiti što više mogućnosti da ostvare sve svoje potencijale i talente.

Ovih je dana velika vijest kako su upravo međugorske klape: muška klapa „Concordia“ i ženska klapa „Mir“ uspjele izbotiti ulazak u finale najpoznatijeg festivala klapskog pjevanja u Hrvata, a to je onaj u Omišu. Voditeljica obiju klapa je prof. Monija Jarak-Mikulić. Ovo je bio drugi put klapama Mir i Concordia da nastupaju na FDK u Omišu i prvi prolazak u finale, koje će se održati 16. i 17.srpnja 2021.

Muška klapa Concordia prošla je u finale nakon 40 godina od posljednjeg nastupa muške hercegovačke klape u finalu, a ženska klapa Mir nakon 9 godina od nastupa zadnje ženske hercegovačke klape u finalu FDK Omiš.

Obje klape sačinjavaju mladi župljani i župljanke župe Međugorje koji su inače aktivni i u drugim župnim aktivnostima poput zbora FRAME ili velikog župnog zbora „Kraljica Mira. A u ženskoj klapi pjeva i u svijetu estrade sve poznatija mlada pjevačica Darija Ramljak.

Voditeljica prof. Jarak Mikulić ističe: "Mi u Hercegovini rastemo uz kamen, krš, gangu i nije nam baš jednostavno pjevati klapsku četveroglasnu harmoniju. Zadovoljstvo nam je i velika čast da smo ipak naslonjeni na Dalmaciju koja je izvor klapske pjesme i da smo baš mi Hercegovci dio tog kruga u Omišu. Cure i momci su posvećeni klapi, sve obveze ravnaju po probama klape. Kažu draže im je učiti i guštati u klapskom pjevanju nego popiti tri kave na dan. Uloženi trud i rad su prepoznali velikani klapske glazbe i dali nam priliku u finalu!“

Klape su do sada imale mnogo koncerata u državi ali i inozemstvu. Kroz cijelu godinu nastupaju na Božićnim, Uskrsnim i Korizmenim koncertima koje organizira župa, kao i raznim promocijama.

Čestitamo našim mladim župljanima, klapskim pjevačima i njihovoj vrijednoj voditeljici Moniji, a sve vas dragi čitatelji pozivamo da ih gledate i bodrite na njihovom finalnom nastupu u Omišu. 

klapa-mir-omis.jpg

klapa-concordia-omis-2021.jpg