Uskrsni koncert iz Zagrebačke katedrale

Sestre Marija Husar Rimac i Ivana Husar Rimac, te naš proslavljeni pijanist Matija Dedić bez imalo premišljanja prihvatili su poziv od strane časopisa i portala Story da održe uskršnji koncert u zagrebačkoj katedrali oštećenoj nedavnim potresom.

Kako su u tijeku pripreme za kontrolirano I izuzetno kompleksno rušenje dijela sjevernog tornja koji je napukao u visini istoj kao i južni, te prijeti urušavanjem na stranu katedrale, sve do petka 10. travnja, glazbenici nisu mogli znati da li će izvedba u katedrali uopće biti moguća. No nakon najnovije procjene stručnjaka, predvođenih arhitektom Damirom Foretićem i uz blagoslav i odobrenje Monsinjora Ivana Hrena, te odluke da se rušenje sjevernog tornja odgađa za dane nakon Uskrsa, pripreme za snimanje ovog jedinstvenog koncerta su ipak ubrzano započele.

Koncert se mogao pogledati na portalu Story.hr, a prenosio ga je i HKR – na uskrsnu nedjelju 13. travnja 2020. od 19,30 sati. Glazbenici su izveli nekoliko poznatih duhovnih pjesama, a o svojim dojmovima ovako su rekli:

Marija Husar Rimac: „Ovaj koncert ćemo pamtiti, za nas je ovo koncert života, najljepši koncert koji smo ikad mogli izvesti. Pjevati duhovnu glazbu meni osobno je nešto najljepše jer je to i osobna molitva i predivna poruka nade i ljubavi. Ovime smo dali svoj doprinos kako najbolje znamo, a to je kroz glazbu. U situaciji s koronavirusom i nakon potresa, potrudili se približiti i pokazati katedralu prije no što će biti obnovljena i dati ljudima priliku da mogu virtualno ući u katredralu i vidjeti je, te da na sam Uskrs, a ovo je poseban Uskrs kada su sve crkve zatvorene i prazne, budemo svi povezani u ljubavi, molitvi i zajedništvu.“

Ivana Husar Rimac: „Ovo ne mogu usporediti ni sa čim što mi se do sada dogodilo, ovo je zaista bio poseban događaj u mom životu. Od same akustike koja je u katedrali savršena, a crkva je sama po sebi prekrasna i u umjetničkom smislu daje posebnu dimenziju. Uvijek mi je poseban osjećaj nastupati uz Mariju i Matiju. Pogotovo u ovom trenutku kada smo bili okruženi žbukom koja je još uvijek bila po klupama, prašinom, polomljenim dijelovima katedrale i raspucanim zidovima. Meni je osjećaj bio poseban i milostan“.

Matija Dedić također iskustvo ovog koncerta opisuje kao jedinstveno, te kaže: 'S Ivanom i Marijom surađujem od 1998. godine i prošli smo zbilja puno toga zajedno, ali ovaj nastup je apsolutno kruna našeg dugogodišnjeg prijateljstva i muziciranja. Osobno vrlo puno puta imao sam priliku svirati po raznim crkvama i ti koncerti uvijek su bili nešto posebno i iz mene su pretežno izvlačili moj maksimum s obzirom da je energija u takvim prostorima specifična i upravo je ono što maksimalno odgovara senzibilitetu glazbe koju najčešće izvodim'. Koncert pogledajte u nastavku: