KRUNICA HRVATA SVEGA SVIJETA ‘Jako nam je stalo da se njeguje hrvatski jezik. Kroz njega djeca upijaju sve naše ostale vrijednosti’

Krunicu Hrvata svega svijeta u subotu su predmolili učitelji hrvatskog jezika u hrvatskim školama diljem svijeta. Domaćin Ike Mandurić ugostio je obitelj Paragu (Chicago), Renatu Nikoletić (Sydney), Antonelu Nikolić (Hamilton), Andrijanu Matić Matičević (Basel) i Emily Erceg (New York), piše dijaspora.hr.

OBITELJ PARAGA, Chicago

Domagoj je rođen u Zagrebu, a njegova supruga Ivanka u Chicagu. Imaju četvero djece i pripadaju župi sv. Jeronima koju vode hrvatski franjevci. Ivanka je bila učenica ove škole, a zatim učiteljica hrvatskog jezika. Sada obnaša dužnost ravnateljice i učiteljice hrvatske povijesti. Sva njihova starija djeca prošla su kroz školu, dok ju Josip još uvijek pohađa. A Ozana, inače učiteljica španjolskog jezika, učiteljica je i hrvatskog jezika. Oni su uobičajen primjer profila jedne školske obitelji, tako što su kao roditelji prošli kroz ovu školu, poslali ili šalju svoju djecu, sami postali učitelji, a nekima su i djeca postala učitelji.

“Hrvatski franjevci stup su naše zajednice i time što su osnovali ovu školu na modelu HIŠAK-a. Djeca uče hrvatski jezik, kolo, povijest, pjesmu i zemljopis. Uz sve dožive i da je to njihova zajednica, da smo svi zajedno”, rekla je Ivanka Paraga.

RENATA NIKOLETIĆ, Sydney

Nastavnica je razredne nastave, porijeklom iz Zagreba. Već više od 20 godina živi u Sydneyu sa suprugom i troje djece. Predsjednica je Središnjeg odbora hrvatskih etničkih škola Novog Južnog Walesa, a radi i kao učiteljica hrvatskog jezika u dvije škole. U Sydneyu postoji sedam škola za učenje hrvatskog jezika. Nastava se održava jednom tjedno po dva sata, navečer preko tjedna ili subotom. Jedna škola je u hrvatskoj crkvi, dvije u hrvatskim klubovima, a ostale su u australskim školama. Zajednički cilj im je očuvanje hrvatskog identiteta, što se postiže učenjem jezika, vjere, povijesti, kulture i tradicije u hrvatskim školama.

“Ponosni smo da imamo na toliko mjesta školu. Trudimo se i dajemo sve od sebe da uspijemo očuvati naš identitet”, naglasila je Renata Nikoletić.

ANTONELA NIKOLIĆ, Hamilton

Antonela je rođena u Kanadi prije 23 godine. Porijeklom je iz Borovice u Bosni i Hercegovini. Župljanka je Župe svetoga Križa u Hamiltonu. Hrvatska škola uvijek je bila dio njezina života. Išla je kao u dijete u osnovnu školu, onda je radila kao volonterka, a sada je već pet godina učiteljica trećeg razreda.

“Da, dobro govorim hrvatski jezik jer mi je pomogla hrvatska škola i tjeranje roditelja. Oni nisu dopustili da se kod kuće govori engleski jezik. Naša djeca idu zajedno na folklor, nogomet i u hrvatsku školu, tako da se stalno druže”, istaknula je Antonela Nikolić.

ANDRIJANA MATIĆ MATIČEVIĆ, Basel

Rodom je iz Radovanja kod Slavonskog Broda. Radi kao profesorica hrvatskoga jezika i književnosti u Baselu gdje živi s kćeri Karmen.

“Ovdje sam već četvrtu godinu. Nas ministarstvo šalje ovdje. To je jedna blagodat za Hrvate iz Švicarske što imaju učitelje iz Hrvatske”, dodala je Andrijana Matić Matičević.

EMILY ERCEG, New York

Emily je rođena u New Yorku. Majka joj je iz Zadra, a otac iz Livna. Udala se u Livnu prije 16 godina i danas ima troje djece. Vodi hrvatsku školu u New Yorku koju pohađa 100 djece. Ove godine, nažalost, nakon pola stoljeća nisu imali škole.

“Naši polaznici su već treći naraštaj. Crkva nam je u središtu Amerike, a ljudi dolaze izdaleka. Nama je potreban 1,5 sat da dođemo na misu”, napomenula je Emily Erceg.

“Jako nam je stalo da se njeguje hrvatski jezik. Jer ako se on sačuva, onda će kroz njega djeca upijati sve naše ostale vrijednosti”, zaključio je pater Ike Mandurić.