Nadbiskup Eterović upozorio iz Wiesbadena: ‘Rodna ideologija je opasnost za biblijsku sliku o čovjeku’ IKA

Nadbiskup Eterović upozorio iz Wiesbadena: ‘Rodna ideologija je opasnost za biblijsku sliku o čovjeku’

Apostolski nuncij u Saveznoj Republici Njemačkoj nadbiskup Nikola Eterović upozorio je na početku zasjedanja Njemačke biskupske konferencije na opasnost koju “rodna” ideologija predstavlja za biblijsku predodžbu o čovjeku, objavio je u ponedjeljak, 25. rujna, portal katholisch.de.

Nadbiskup Eterović u pozdravnim riječima na jesenskom zasjedanju Njemačke biskupske konferencije u Wiesbadenu rekao je kako je “ta predodžba u međuvremenu pala u zaborav čak i u nekim crkvenim krugovima”, dok se istodobno “širi dijelom čak suprotna predodžba o čovjeku i njegovu biću”.

Biblijska predodžba o čovjeku, koji je stvoren kao muškarac i žena, opisana je u starozavjetnoj Knjizi Postanka: “Na svoju sliku stvori Bog čovjeka, na sliku Božju on ga stvori, muško i žensko stvori ih” (Post 1,27). Te riječi opisuju Božju bolju da stvori čovjeka na svoju sliku “kao muškarca i ženu”. Valja se nadati da će ta “duboko kršćanska antropologija”, koja je rasvijetljena i u brojnim izjavama pape Franje, “dobiti novi zamah” na Svjetskoj sinodi Katoličke crkve koja 4. listopada počinje u Rimu, poručio je nadbiskup Eterović.

Predsjednik Njemačke biskupske konferencije limburški biskup Georg Bätzing u propovijedi na misnom slavlju na početku zasijedanja ukazao je na nepovrjedivost dostojanstva svakog čovjeka. Biskup Bätzing time se osvrnuo na raspravu u Njemačkoj o zakonskim promjenama vezanima za pomoć pri samoubojstvu i pobačaj.

“Svaki je čovjek nepovrjediv u svome dostojanstvu od prvog do posljednjeg trenutka, on nije raspoloživa masa nekoga ili nečega, jer svaki je čovjek Božja svetinja”, rekao je biskup Bätzing prema tekstu propovijedi na misi u crkvi svetog Bonifacija u Wiesbadenu.

Predsjednik Njemačke biskupske konferencije zatražio je “uravnoteženi odnos između samoodređenja i zaštite života”. Nerođena djeca u majčinoj utrobi trebaju jak lobi, naglasio je, dodavši kako ona nisu “tvari ljudskog podrijetla”, kako se to tvrdi u jednoj planiranoj uredbi Europske unije.

Istodobno, rekao je, ženama u “trudničkoj dvojbi” i njihovim obiteljima potrebna je svaka moguća potpora savjetom i konkretnom pomoći.

Ljudi na kraju životnog puta ne smiju doći pod pritisak da iz gospodarskih, društvenih ili ideoloških razloga okončaju život, upozorio je limburški biskup. Umjesto toga, potrebno zakonodavnstvo mora omogućiti prostor za zaštitu života i snažnije podupirati palijativnu medicinu, rad u hospicijima i prevenciju samoubojstva, prenosi IKA.

Nova zakonska regulativa pomoći pri samoubojstvu u Njemačkoj, koja je u pripremi, jedna je od tema jesenskog zasjedanja Njemačke biskupske konferencije koje je započelo u ponedjeljak a traje do četvrtka.

Dva pokušaja zakonske regulacije pomoći pri samoubojstvu u srpnju su doživjela neuspjeh u Bundestagu. Potreba zakonskih promjena nametnula se nakon što je njemački Savezni ustavni sud u veljači 2020. presudio da “pravo” na odluku o vlastitoj smrti obuhvaća i “pravo na pomoć drugih” pri tome činu. Time je ukinuta zabrana komercijalne pomoći pri samoubojstvu u Njemačkoj, a Katolička i Evangelička Crkva zauzimaju se za novi pokušaj zakonskog uređenja.

croexpress.eu