Održan je 'Mladifest Chicago 2021.': Osnažilo je ovo sve nas koji daleko od domovine pokušavamo živjeti tu vjeru koju su nam prenijeli naši očevi i majke, vjeru u Isusa Krista

Osmi 'Mladifest', Susret hrvatske katoličke mladeži Amerike i Kanade, održan je prošlog vikenda u Chicagu.

Domaćin susreta koji se odvijao pod geslom: ‘Gospodine, svi te traže’ (Mk 1,37) bila je hrvatska župa sv. Jeronima, jedna od najstarijih i najbrojnijih hrvatskih iseljeničkih zajednica u Sjedinjenim Američkim Državama.

Osmi Mladifest – Susret hrvatske katoličke mladeži Amerike i Kanade – održan je prošloga vikenda u Chicagu. Domaćin susretu koji se odvijao pod geslom “Gospodine, svi te traže” (Mk 1, 37) bila je hrvatska župa sv. Jeronima, jedna od najstarijih i najbrojnijih hrvatskih iseljeničkih zajednica u Sjedinjem Američkim Državama.

Mladifest Chicago trebao je originalno biti održan prošloga ljeta, ali usred pandemije Koronavirusa i svega što je s njom došlo susret je morao biti pomaknut za ljeto 2021. godine. Nažalost, budući da je granica između Amerike i Kanade još uvijek zatvorena, na ovom događaju nisu mogli sudjelovati mladi hrvatski katolici iz Kanade, tako da je ovaj susret okupio mlade iz sedam hrvatskih župa u SAD-u.

Mladifest je započeo u petak, 4. lipnja poslijepodne. Svetu misu otvaranja predslavio je fra Antonio Musa iz hrvatske župe sv. Jeronima koja je bila domaćin susreta. Događaj se nastavio cjelodnevnim programom u subotu.

Mladi su imali priliku čuti sjajnog katoličkog govornika Paula J. Kima, zatim trajnog đakona Ivana Mikana i njegovu suprugu Lily, sudjelovati na radionicama po malim skupinama, upoznati izabrane svece, ispovijediti se i sudjelovati u klanjanju. Toga drugoga dana svečanu svetu misu predslavio je kustos hrvatskih franjevaca u Americi i Kanadi fra Jozo Grbeš.

Trećega dana program je započeo rano ujutro u crkvi sv. Jeronima gdje je sve sudionike pozdravio župnik fra Ivica Majstorović. Mladi su sudjelovali u tijelovskoj procesiji s Presvetim, a svečanu svetu misu zatvaranja predslavio je fra Lovro Šimić iz hrvatske župe sv. Ćirila i Metoda iz New Yorka.

Na susretu su sudjelovali i mladi iz Hrvatske, članovi Nove Eve predvođeni don Davidom Leskovarom, SDB i fr. Filipom Vukinom. Zajedno sa članovima zbora hrvatske katoličke mladeži iz Chicaga Opera Christi oni su animirali cijeli susret. U nedjelju poslijepodne mladi su imali priliku za opušteno druženje uz ručak i utakmicu Hrvatske nogometne reprezentacije.

Bogu hvala na svim njegovim darovima i što nam je dao da smo se, unatoč tolikim preprekama koje u ovoj godini prate organizaciju svakog događaju, mogli okupiti u zajedništvu vjere. Osnažilo je ovo sve nas koji daleko od domovine pokušavamo živjeti tu vjeru koju su nam prenijeli naši očevi i majke, vjeru u Isusa Krista – Spasitelja svijeta.