CitizenGo pokrenuo peticiju: ‘Tražimo povratak Identitya na Booking.com te jednake uvjete prema svim iznajmljivačima i njihovim budućim gostima’

Posljednjih dana u medijima je odjeknula vijest o vlasniku apartmana, u Zadru, Tomislavu Gospiću, koji je kažnjen uklanjanjem svoje ponude s najvećeg svjetskog servisa za online rezervacije – booking.com-a jer je odbio primiti homoseksualni par u svoj apartmanski objekt „Identity“ i to zbog prethodnih loših iskustava s ovom skupinom parova.

Rezervaciju je odbio riječima: Odbijeni ste. Ne primamo homoseksualce. Otkažite svoju rezervaciju.

Tomislav Gospić

Njegov sin je to objasnio na sljedeći način: imali smo negativna iskustva s homoseksualcima iz Slovenije, koji su u hotelu orgijali i ostavili velik nered nakon čega su odlučili kako više ne žele primati homoseksualce.

Fabiano Vallim, iz Sao Paola, čija je rezervacija otkazana zatražio je kažnjavanje Gospića.

Dragi Tomislave Gospić,

iznenadio me vaš nepristojan odgovor na moju rezervaciju. Homofobno ponašanje poput vašega trebalo bi biti zabranjeno u čitavom svijetu. Ali, i dalje vjerujem u dobre ljude. Vi niste jedan od njih. Siguran sam kako ćete razumjeti da ću zadržati svoju rezervaciju do 30. kolovoza jer to je moj dogovor sa servisom Booking.com. Nadam se da će vas oni nekako kazniti. Oduvijek slušam vrlo lijepe stvari o Hrvatskoj ali, naravno, vi ne biste bili dio toga. Jesam li u pravu?

Bog vas blagoslovio

U cijelu se priču uključio i Zagreb pride koji je također zatražilo kažnjavanje Gospića:

Dragi Booking.com,

strpljivo čekamo vašu reakciju na ovaj slučaj direktne diskriminacije i homofobije. Hoće li domaćin i njegov hotel na neki način biti kažnjeni?

Na Booking.com-u su uklonili Identity iz ponude, te se pojavljuje poruka:

Na našoj stranici više nije moguće rezervirati objekt Identity, ali smo pronašli odlične alternative u gradu ‘Zadar’!

Isto je i s drugim velikim servisom za iznajmljivanje, Airnb-om, ni tamo više nije moguća rezervacija Identitya.

Vlasnik Identitya, Tomislav Gospić, je za Jutarnji list tek kratko objasnio svoju odluku kako, unatoč rizicima, te medijskoj hajci, javnoj osudi i poslovnom gubitku, ostaje pri svojoj odluci o tome kako ne prima homoseksualce:

Imam pravo na svoj život i svoje odluke.

Dok je Gospić kažnjen zabranom oglašavanja na najvećim stranicama za iznajmljivanje zbog odluke o tome kako ne želi primati homoseksualne parove u svojem smještaju, iznajmljivači koje primaju ISKLJUČIVO homoseksualce ili pak iznajmljivači koji primaju ISKLJUČIVO odrasle osobe mogu oglašavati bez ikakvih problema na booking.com-u.

Dakle, dok booking.com inače poštuje pravo iznajmljivača prema kojemu on sam odlučuje kome će iznajmiti prostor (pravo na privatno vlasništvo), to isto pravo izbora iznajmljivač nema kad je u pitanju iznajmljivanje prostora homoseksualnim društvenim skupinama, koje na taj način u postaju privilegirane.

Privilegiranje pojedinih društvenih grupacija na štetu drugih članova društva je obilježje totalitarnog sustava te je potpuno neprofesionalno i neprihvatljivo u demokratskoj kulturi!

Potpišite peticiju i pošaljite poruku booking.com-u kojom tražite povrataka Identitya na Booking.com kao i jednak odnos i uvjete prema svim partnerima, kako iznajmljivačima tako i njihovim budućim gostima.

https://citizengo.org/hr/ec/165172-bookingcom-u-jednaki-uvjeti-svim-oglasivacima?tc=wp&tcid=50271196