Djevojka koja je vrijeđala molitelje pred bolnicom ostala trudna, a molitelji joj pomogli da zadrži dijete Foto: facebook 40 dana za život

Djevojka koja je vrijeđala molitelje pred bolnicom ostala trudna, a molitelji joj pomogli da zadrži dijete

Danas je započela još jedna molitvena kampanja inicijative 40 dana za život za prestanak pobačaja.

Tim povodom voditeljica tima za trudnice “Nisi sama” Dijana Brozović posvjedočila je za Hrvatsku katoličku mrežu o pomoći koju inicijativa pruža majkama i djeci te iskustvima molitve pred bolnicama.

Govoreći o nekim reakcijama prolaznika i javnosti na njihovo miroljubivo bdijenje Brozović kaže kako se često pojavljuju pogrešni stavovi da molitelji osuđuju trudnice, da ih maltretiraju i slično. “Plodovi naše molitve i našeg djelovanja svjedoče da to nije tako. Kroz ovih gotovo devet godina djelovanja svjedočimo da je više od 130 spašenih života djece, što je za jednu malu Hrvatsku uistinu značajna brojka. Te majke, koje su uz našu pomoć i podršku donijele odluku zadržati dijete, svjedočanstvo su da kod nas nema osude. Pružili smo im ruku koja im je bila potrebna da bi donijele odluku roditi dijete”, naglasila je voditeljica tima za trudnice “Nisi sama”, dodavši da im se javljaju i žene i muškarci koji su učinili pobačaj ili u njemu sudjelovali i nose rane tog čina.

Što se tiče konkretne pomoći majkama i trudnicama, Dijana Brozović ističe da sa svakom majkom imaju individualni razgovor kako bi dobili uvid u njezinu životnu situaciju i kreirali plan pomoći. “Nekim majkama plaćamo stanarinu i režije, pomažemo s poklon bonovima za hranu, a sve što im je potrebno za dijete mogu dobiti kod nas. Cilj nam je i da se majke osamostale, da mogu pronaći posao, tako da im i plaćamo neka školovanja, edukacije, pomažemo u pronalasku posla. Neki nas prozivaju da smo uz majke samo dok ne rode, no to nije istina, neka spašena djeca za koju brinemo sada idu i u 1. razred, a mi smo i dalje podrška majci i obitelji”, svjedoči Brozović.

Voditeljica tima za trudnice “Nisi sama” posvjedočila je iskustvo jedne djevojke koja je kao srednjoškolka susretala molitelje ispred bolnice i jako se ružno ponijela prema njima, govoreći im kako su agresivni, da maltretiraju žene i slično. “Tri godine nakon toga ona ostaje trudna i prvi ljudi kojih se sjetila su upravo molitelji pred bolnicom. Već je imala dogovoren termin za pobačaj, ali nam se odlučila javiti i doći u Centar za život na razgovor. Očekivala je osudu, a primila je ljubav. I tu se u njoj prelomila odluka da će zadržati dijete, jer je prvi put primila ljubav, a ne osudu”, ističe Brozović i dodaje kako je djevojka u međuvremenu rodila, osamostalila se, a sada s partnerom planira i drugo dijete.

Cijeli razgovor pročitajte na stranicama HKM-a.