Don Damir Stojić: Pobačaj je apsolutno zlo, a rodna ideologija veliki neprijatelj braka

Inicijativa „ProLife Hrvatska“ u petak je Hrvatskom saboru predala 168-561 potpis prikupljen nacionalnom peticijom “Imam pravo živjeti” kojom građani od hrvatskih vlasti traže zaštitu nerođenog života i konkretne programe pomoći ženama u trudnoći.

Formalnom dijelu protokola prethodilo je kratko okupljanje na Trgu sv. Marka na kojem su se okupljenima obratili ugledni katolički intelektualci, svećenici i aktivisti. Jedan od njih je i svećenik salezijanac don Damir Stojić, piše narod.hr.

Don Stojić je za pobačaj, između ostaloga, rekao kako je odurni zločin, a rodnu ideologiju nazvao velikim neprijateljem braka i naglasio da se danas u svijetu vodi rat protiv braka ideološkom kolonizacijom. Istaknuo je i da ova inicijativa traži najveću moguću zaštitu žena i članova obitelji od svakog nasilja. Njegov govor prenosimo u cijelosti:

“Danas smo ovdje okupljeni iz dva razloga. Prvo, predat ćemo potpise Hrvatskom saboru kao vapaj hrvatskih građana da želimo štititi život od začeća i da svako ljudsko biće ima pravo na život, pravo da se rodi. Da se svako začeto dijete rodi. Ljudski je život svet i nepovrijediv. Svako se civilno pravo oslanja na priznavanje prvog i temeljnog prava, prava na život. Danas se trebamo suprotstaviti ekonomiji isključivanja i nepravde. Takva ekonomija ubija. Potrebno je suprotstaviti se svakom izravnom napadu na život, posebice na onaj nevin i bez obrane. Nema ništa nevinije od djeteta u majčinoj utrobi. Jednom začet život s najvećom brižljivošću treba štititi. Pobačaj i čedomorstvo su odurni zločini. Neki kažu da je pobačaj manje zlo. Pobačaj nije manje zlo, to je zločin, to je ubijanje jedne osobe kako bi se možda spasila druga. To je ono što mafija čini. To je zločin, apsolutno zlo.

Također, danas smo ovdje da jasno i glasno dignemo svoj glas protiv ratifikacije Istanbulske konvencije. Tražimo najveću moguću zaštitu žena i članova obitelji od svakoga oblika nasilja kao i implementaciju najboljih standarda i zaštite za sprječavanje nasilja nad ženama i obitelji. Smatramo da Istanbulska konvencija sadrži mnoge pozitivne odredbe od kojih većina već postoji u Hrvatskom zakonodavstvu, međutim sastavni dio Konvencije je i rodna teorija za koju smatramo da se ni na koji način ne bi smjela nametati ili provoditi u Hrvatskoj.

Rodna ideologija predstavlja društvo bez razlike među spolovima i razgrađuje antropološki temelj obitelji, štoviše, rodna ideologija traži ljudski identitet koji može sam odrediti svoj individualni oblik te se mijenjati tijekom vremena. Rodna ideologija ulazi u obrazovne projekte i zakonodavne smjernice koji promiču osobni identitet i emocionalnu intimu koja je radikalno odvojena od biološke različitosti između muškaraca i žene. Veliki neprijatelj braka je rodna ideologija. Danas vlada svjetski rat protiv braka. Ne vodi se pomoću oružja već pomoću ideološke kolonizacije. Zbog toga je važno braniti brak od ove kolonizacije. U Europi postoje prave ideološke kolonizacije. Jedna od tih, kažem to jasno s imenom i prezimenom, je rodna ideologija. Danas se djecu u školi uči da svatko može birati svoj spol, a zašto to uče? Zato što imaju knjige osoba i institucija koje daju novac. To su te ideološke kolonizacije koje podržavaju i vrlo utjecajne zemlje. To je užasno. Zato smo ovdje da kažemo ne ratifikaciji Istanbulske konvencije.”, rekao je don Damir Stojić.