Jim Caviezel u prepunoj Areni: “Vi Hrvati ste poput Davida, koji se ne boji boriti ni protiv jačeg protivnika”

Veliki molitveni dan započeo je već u 14 sati uvodnim blagoslovom duhovnika. Program se sastojao od tri cjeline: nagovora duhovnika i molitve uz glazbenu pratnju, svjedočanstva Jima Caviezela i slavljenja, a dvorana sa 17 tisuća mjesta prodana je do posljednjeg sjedala.

Početak molitvenog dana “Progledaj srcem” započeo je uvodnom molitvom i pjesmom, javlja HKM.

Nakon toga duhovni nagovor vodio je fra Ivan Matić uz pratnju i slavljenje benda Yeshua i Mateja Galića.

Fra Stjepan Brčina i Amorose nastavili su u slavljeničkom tonu duhovno poticati okupljene na “preobrazbu srca i autentično svjedočenje svoje vjere.” Ništa manje poticajne nisu bile ni riječi vlč. Dražena Radigovića koji je naglasio da je “Isus kadar izliječiti svaku našu nemoć, bolest i trpljenje”, baš kao što i liječnici liječe bolesti, ali još je važniji “Isus koji liječi našu dušu i priprema je za vječnost”.

Don Mijo Grozdanić u nastavku je, uz pratnju grupe Emanuel, vodio duhovni nagovor te okupljene suočio s pitanjem Isusovog uskrsnuća. “Pitamo li se danas o tome? Razmišljamo li o toj istini? Da, Isus je uskrsnuo! Da, Isus je živ! Isus je ovdje s nama!”, rekao je glasno te izazvao oduševljenje okupljenih koji su to popratili pljeskom i odobravanjem.

Nakon pauze i kraćeg odmora, voditelj programa Marin Periš pozdravio je uvažene goste, predsjednika Hrvatske biskupske konferencije i zagrebačkog nadbiskupa Dražena Kutlešu, apostolskog nuncija u RH nadbiskupa Giorga Linguu, generalnog tajnika HBK, preč. doc. dr. Krunoslava Novaka, više provincijala hrvatskih redovničkih zajednica, Kseniju Abramović, direktoricu Laudato TV-a, goste iz EWTN i druge goste. Potom je najavio predavača Jima Caviezela koji je dočekan uz gromoglasni pljesak okupljenih sudionika ovog glazbeno-molitvenog spektakla.

Jim Caviezel govorio je o svojem životnom iskustvu vjere, putevima koje je kako sam kaže “vodila Gospa, majka Marija”. Istaknuo je važnost molitve krunice i potaknuo, posebno mlade, da se utječu Majci Mariji i njezinom moćnom zagovoru. Podijelio je također svoje iskustvo sa snimanja filma “Pasija” iz 2004. te iznio niz detalja, pogotovo o patnji koja je bila stvarna tijekom snimanja pojedinih scena tog filma. Jim Caviezel je, među ostalim, usporedio Hrvate s biblijskim Davidom. “Vi Hrvati ste poput Davida, koji se ne boji boriti ni protiv jačeg protivnika”, te da smo narod, iako brojčano mali, “velikog srca” i pritom izazvao oduševljenje prepune Arene. U jednom trenutku Jim Caviezel skinuo je gornji dio trenirke pokazavši dres Luke Modrića te ostatak svojeg svjedočanstva iznio u bijelo-crvenim kockicama. Posebno je pritom pozdravio sve naše biskupe, svećenike, duhovnike, i potaknuo ih na hrabrost u svjedočenju vjere i vodstvu povjerenog im naroda.

Sudionici su zakratko sudjelovali u izravnom prijenosu euharistijskog klanjanja koje je u obližnjoj crkvi Blažene Djevice Marije Remetinec-Blato, predvodio preč. Marko Kovač, a nakon klanjanja uslijedilo je slavljenje uz pjesmu svih izvođača.

Na koncu molitvenog dana “Progledaj srcem” otkriven je datum sljedećeg molitvenog dana, a to je 25. svibnja 2024. “Stoga, svi oni koji sada žale što svoju ulaznicu nisu kupili na vrijeme, mogu to učiniti odmah i sudjelovati na sljedećem!”, zaključio je voditelj programa Marin Periš.