Najavljen Hod za život, obitelj i Hrvatsku u Sinju HOD ZA ŽIVOT, OBITELJ I HRVATSKU

Najavljen Hod za život, obitelj i Hrvatsku u Sinju

Na konferenciji za medije u nedjelju 2. lipnja najavljen je Hod za život, obitelj i Hrvatsku koji će 8. lipnja, po prvi puta, biti održan u Sinju.

„Građani će hodati za zakonsku i svaku drugu zaštitu nerođenog djeteta, njegove majke, oca, cijele obitelji. Miroljubivim hodom gradom Sinjom, radosno i uz pjesmu, poslat ćemo poruku da je svaki život važan“, rekao je član organizacijskog tima Hoda za život u Sinju, Martin Vrlić.

„Pravo na život je prvo od svih prava! Ne postoji pravo na prekid života nedužnog ljudskog bića u majčinoj utrobi. Hod za život beskompromisno stoji na poziciji da je svaki ljudski život vrijednost sam po sebi. Svojim srcem želimo zaštiti to novo malo srce s otkucajima, zdravo i bolesno, ali i ono starije, bez snage i mogućnosti da iskaže svoju volju u tom stanju. Činjenica je da pobačaj zaustavlja otkucaje srca. Ne želimo da se u Hrvatskoj ijednom ljudskom biću nasilno zaustavljaju otkucaji srca! Zaštitimo život!“, naglasio je.

„Ove godine kao i proteklih godina, kroz Hod za život podsjećamo i sebe i druge koliko je važno zaštititi svaki ljudski život. Osobito onaj najnezaštićeniji – život djeteta u majčinoj utrobi. Dijete kroz prvih devet mjeseci života na poseban način treba majčinu ljubav i zaštitu. A majka treba zaštitu i pomoć oca svojeg djeteta i svih nas, cijelog društva. Sva ljudska bića prolaze isti put razvoja – provodeći prvih devet mjeseci u tijelu svoje majke i povezani smo zajedničkom stvarnošću da nam u tih prvih devet mjeseci života, još intenzivnije nego inače u životu, treba ljubav i zaštita naše majke, oca i cijelog društva. Nema nerođenog djeteta koje nikome nije važno! Svako dijete željeno je od nekoga! Nikada, baš nikada ne pomažemo majci, tako da joj ‚pomognemo‘ da prekine život svojeg djeteta. Usmrćivanje djeteta ni u kojem slučaju nije izraz suosjećanja ili pomoći. I zato zagovaramo nultu toleranciju prema nasilju nad nerođenom djecom. Uvijek pomažemo ženi kada joj pomognemo zaštititi život svojeg sina ili kćeri. Nadamo se da će Hod za život pronijeti sve ove važne poruke kroz cijelu Hrvatsku. Želimo se zahvaliti i svim liječnicima, medicinskim sestrama i farmaceutima koji se koriste prizivom savjesti da bi zaštitili oba pacijenta o kojima su dužni brinuti se – i majku i nerođeno dijete”, istaknuo je.

Glavni koordinator organizacijskog tima Antonio Bilić rekao je da su se građani okupili u ovoj inicijativi jer im je svima zajedničko zalaganje za zakonsku i svaku drugu zaštitu svakog ljudskog života od začeća do prirodne smrti. „Pravo na život temeljno je ljudsko pravo iz kojeg proizlaze sva druga prava! Mi hodamo za sve one majke koje u trenutku najveće životne krize nemaju podršku obitelji i društva. Istraživanja pokazuju da 75% žena koje su imale pobačaj kažu da su to učinile zbog ekonomskih razloga ili pritiska okoline. Tražimo da se trudnicama koje se nalaze u teškim životnim prilikama pruži konkretna financijska pomoć, a ne da im se prekid života vlastitog djeteta pokazuje kao jedini izlazak iz teške situacije. Pobačaj nikad nije rješenje. Niti za majku. Niti za dijete. Niti za oca. Mi koji živimo u demokraciji imamo obavezu boriti se za poštivanje prava na život svakog čovjeka. Dužnost nam je biti glas onih koji se ne čuju, koji glasa nemaju. I zato želimo poslati jasan zahtjev za zakonskom zaštitom života! Mi i ovim putem očekujemo od političara, ohrabrujemo sve one koji nas predstavljaju na lokalnoj i nacionalnoj razini, da štite temeljno ljudsko pravo – pravo na život, jer svaki život je vrijedan. Svaki život oplemenjuje! Ovaj snažan pokret – Hod za život, obitelj i Hrvatsku, pokazuje kako iz godine u godinu, osim rastućeg broja ljudi koji dolaze na Hod, raste i broj gradova u kojima se organizira. To je ona Hrvatska prema kojoj mi želimo ići. Želimo da nam Hrvatska bude zemlja u kojoj se poštuje svaki ljudski život od začeća do prirodne smrti.“, izjavio je.

Članica organizacijskog tima Livija Rogulj ustvrdila je da se u Hrvatskoj nažalost i dalje ne vrednuje odluka koju donosi većina žena u našem društvu – da rađaju djecu i o njima se brinu. „Majčinski poziv, odnosno požrtvovno ulaganje ljubavi, zdravlja, vremena i novca u svoju djecu, nije samo izvor osobne radosti i ispunjenja za brojne naše sugrađanke, već i ulaganje u najveću objektivnu društvenu vrijednost – čovjeka. Tužno je da danas upravo žene iz pozicije političke moći stigmatiziraju one žene i majke koje se odlučuju potpuno posvetiti odgoju djece i brizi za obitelji. Suosjećamo i sa svakom majkom koja se suočava s teškom dijagnozom svojeg djeteta, kao i sa svim roditeljima koji nose teško breme bolesti zajedno sa svojom djecom. Upravo ovim Hodom svima njima izražavamo i podršku i ohrabrenje. Svaki je ljudski život vrijedan i zaslužuje zaštitu“, poručila je.

Hod za život, obitelj i Hrvatsku u Sinju bit će održan u subotu 8. lipnja. Okupljanje će početi u 9:30 na Trgu kralja Tomislava, javlja IKA.