Tisuće mladih hodočastilo je cijelu noć Gospi Sinjskoj

Hodočasnički put, u organizaciji Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije, započeo je u prasvetištu Gospe od Otoka u Solinu gdje su mladi mogli pristupiti sakramentu pomirenja kako bi čista srca krenuli na put do Gospina svetišta u Sinju, objavljeno je na mrežnim stranicama Splitsko - makarske nadbiskupije

Euharistijsko slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić, a u koncelebraciji su bili predstojnik Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije don Mihael Prović, župnik Župe Gospe od Otoka don Ranko Vidović, don Nikola Šakić i don Jure Lovrinčević.

- Riječ Božja večeras dodiruje temu vjere. Čuli smo čitanje iz Knjige proroka Habakuka. U njegovom životu se može pronaći svatko od nas. Mi, poput njega, gledamo na stvarnost iz ljudske perspektive. Puno nam je toga nejasno te prigovaramo Gospodinu, smatrajući mnoge stvari nepravednima. No, Gospodinov pristup je drugačiji od našega. On je strpljiv i milosrdan - kazao je nadbiskup Barišić u uvodnom dijelu homilije, dodavši da tek čovjek vjere uspijeva prepoznati Božju logiku.

Govoreći o evanđeoskom tekstu (Mt 17, 14-20), mons. Barišić je istaknuo da učenici nisu uspjeli ozdraviti mjesečara jer nisu surađivali s darom vjere. 
- Ako surađujemo s darom vjere, postajemo sposobni za suočavanje s poteškoćama. Vjera je snaga koja nas potiče na mijenjanje sebe i svoje stvarnosti. Ona je poput zaručnice koju zaručnik uhvati za ruku te zajedno idu kroz život. Želio bih da ovo naše hodočašće bude hodočašće vjere. Na ovom putu usmjerimo pogled prema Majci Mariji koja nam je svima uzor vjere, uzor koji nas vodi do izvora našega života – Isusa Krista - poručio je.

Hodočasnicima se obratio i don Mihael Prović koji je zaželio da im ova noć tišine, molitve i hoda bude korisna za duhovnu izgradnju te da nakane koje nose u srcima budu uslišane od Gospe – naše najmoćnije zagovornice.

Nakon misnog slavlja, za vrijeme kojeg je pjevao glazbeni sastav 'Papa band' iz Solina, brojni mladi vjernici krenuli su na hod dug 35 kilometara kako bi Majci Mariji donijeli svoje molitve.

Ove godine, hodočasnici su prvi put išli novom rutom – tzv. 'Stazom Gospi Sinjskoj'. Stazu je uredila Hrvatska gorska služba spašavanja koja je, uz predstavnike policije i hitne pomoći, brinula za sigurnost hodočasnika. Uz to, volonteri Ureda za mlade su vjernicima tijekom puta pripremili i okrjepu.

Po dolasku u Svetište Gospe Sinjske hodočasnici su mogli pristupiti sakramentu pomirenja, a ranu jutarnju misu u dvorištu Svetišta predvodio je generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslav Vidović.

Na misi je pjevao vokalno-instrumentali sastav zajednice mladih Čudotvorne Gospe Sinjske.

Na kraju slavlja povjerenik za mlade don Mihael Prović zahvalio je Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja, Policijskoj upravi Splitsko-dalmatinske županije, Hitnoj medicinskoj pomoći, svim svećenicima koji su bili na raspolaganju za sakrament ispovijedi u Solinu i Sinju, nadbiskupu i generalnom vikaru na poticajnim riječima, kao i svim sudionicima hodočašća.