Tisuće mladih vjernika na hodočašću „Od Gospe do Gospe“

Tradicionalno hodočašće mladih „Od Gospe do Gospe“ okupilo je i ove godine, 12. i 13. kolovoza, nekoliko tisuća mladih vjernika.

Hodočasnički put, u organizaciji Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije, započeo je u prasvetištu Gospe od Otoka u Solinu gdje su mladi mogli pristupiti sakramentu pomirenja kako bi čista srca krenuli na put do Gospina svetišta u Sinju. Euharistijsko slavlje u crkvi Svete Obitelji predvodio je apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Želimir Puljić. U koncelebraciji su bili povjerenik Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije don Ivan Terze, don Roko Kaštelan i don Renato Pudar.

Prisjećaju se u homiliji pastirskog pohoda svetog Ivana Pavla II. Solinu 1998. godine, mons. Puljić je kazao: „Nakon jutarnjeg misnog slavlja na splitskom Žnjanu, sveti Ivan Pavao II. je u Solinu imao susret s katehetama, mladima i crkvenim pokretima. Bio sam na tom susretu i sjećam se kako je sveti Papa dugo vremena proveo u molitvi ispred Gospine crkve ovdje u Solinu. To nije bilo uobičajeno. Međutim, on je to napravio jer je u razgovoru s pokojnim nadbiskupom Jurićem doznao što ovo Prasvetište znači za identitet hrvatskog naroda i našu povijest. On, koji je bio ‘sav Gospin’, u toj molitvi moli za blagoslov hrvatskoga naroda. Isto tako, kada je primio hodočasnike iz Hrvatske tijekom Branimirove godine (1979.), u Bazilici sv. Petra je služio misu na hrvatskom te je i homiliju izrekao na našem jeziku. Ivan Pavao II. je jako volio i poštovao naš narod te bez njega nikada ne bi bilo naše slobode niti bismo se izvukli iz svih nevolja koje su nas zadesile.”

Rekavši kako su svetom Ivanu Pavlu II. na srcu osobito bili mladi te kako je on i pokrenuo susrete mladih na nacionalnoj i svjetskoj razini, mons. Puljić je potaknuo hodočasnike da nasljedujući njegov primjer u svom životu posebno mjesto daju Mariji – našoj zagovornici, majci i zaštiti.

Na kraju mise don Ivan Terze je zahvalio mons. Puljiću na predvođenju slavlja i poticajnim riječima, Policijskoj upravi Splitsko-dalmatinske županije, Hitnoj medicinskoj pomoći te svim svećenicima koji su bili na raspolaganju za sakrament pomirenja. Hodočasnicima je zaželio da im ova noć tišine, molitve i hoda bude korisna za duhovnu izgradnju te da nakane koje nose u srcima budu uslišane od Gospe „koja je naša najmoćnija zagovornica.“

Nakon misnog slavlja, za vrijeme kojeg je pjevao glazbeni sastav „Papa band“ iz Solina, kolone mladih vjernika krenule su na hod dug 35 kilometara kako bi Majci Mariji donijeli svoje nakane, molitve i pjesme.

Po dolasku u Svetište Gospe Sinjske hodočasnici su mogli pristupiti sakramentu pomirenja, a ranu jutarnju misu u dvorištu Svetišta Gospe Sinjske predvodio je povjerenik Ureda za mlade don Ivan Terze. uz koncelebraciju don Roka Kaštelana, don Nikole Mikačića, don Ivana Lovrića, fra Marinka Vukmana i đakona Roberta Pudara.

Don Ivan je u propovijedi govorio o ulozi Djevice Marije u životima Alojzija Stepinca, Ivana Pavla II. i pape Franje. Istaknuo je kako je naš narod i danas, možda i više nego ikad, potreban Marije.

„Marija sve zna. Ona je Majka. Kao što je učinila na svadbi u Kani kad nitko nije znao što napraviti ona je reagirala i pomogla. Dala je nadu kad nade više nije bilo. Zar se i mi često ne osjećamo kao da nade nema? Kao da ne može biti bolje u mom gradu, domovini ili obitelji. Zar nam se ne čini da su se sve sile udružile da nam unište narod, obitelj, poštenje i vjeru u ljude? Evo mjesta gdje možemo tražiti odgovore na naša pitanja. Ovdje ispred lika Čudotvorne Gospe Sinjske koja je žena, majka i učiteljica. Tko će nas bolje razumjeti od nje?“, rekao je.

Don Ivan je mladima poručio da se ne boje pasti na koljena i iskazati svoju vjeru te se prisjetio riječi koje je papa Ivan Pavao II. mladima rekao pri pohodu Solinu: „Ne vjerujte onima koji vam obećavaju lagana rješenja. Bez žrtve se ne može sagraditi ništa veliko.“

Prije kraja mise okupljenima se obratio sinjski gvardijan fra Marinko Vukman i poželio im dobrodošlicu u svetište. Misno slavlje liturgijskim pjevanjem i sviranjem animirali su mladi iz sinjske župe VIS Totus Tuus i Dobri pastir.

Označeno u