U Međugorju je glavni Gospin poziv bio poziv na POSVEĆENJE. Što znači biti svet? U svom izvornom značenju riječ KADOSH (hebr. Svet) znači odvojen, odsječen – i odnosi se na odvajanje od profanog! Bog je tri puta svet – znači on je potpuno drugačiji od ove naše svjetke stvarnosti koju živimo. I mi smo pozvani biti sveti – to znači da smo pozvani biti drugačiji od svijeta, od profanosti – od zakona zemlje. Naš zakon treba biti ludost ljubavi.

Nama grešnim ljudima to je teško živjeti jer nas ka zemlji vuče naša pala priroda. Zato nas Gospa u Međugorju od samih početaka ukazanja poziva na posvećenje njezinom Bezgriješnom srcu. Još u prvoj, Jeleninoj molitvenoj skupini Gospa je dala puno poruka u kojima ih je pozivala i učila što je posveta i kako se posvetiti njezinu i Isusovu srcu. Izdiktirala je i tri posvetne molitve (POSVETNA MOLITVA SRCU MARIJINU, POSVETNA MOLITVA SRCU ISUSOVU i POSVETNA MOLITVA MAJCI DOBROTE, LJUBAVI I MILOSRĐA). Od članova molitvene grupe tražila je da posvećujući se s njima započinju svoj dan i svoje molitvene susrete!

U poruci od 7. 12. 1983. Gospa kaže: „Neka svaki trenutak bude posvećen mome Srcu. Uvijek mislite na moje prečisto srce. Predajte mi se! Trudite se da se vaše srce preobrazi!

U poruci od 4. 2. 1984. Gospa kaže: „Ima mladeži koja se meni posvetila. Ali ima u župi mnogo onih koji se meni nisu potpuno posvetili! Potrebno je da se što više mole i da mi predaju srce, jer samo tako oni mi se mogu posvetiti i biti potpuno moji!“

U poruci župi od 25. 08. 1997. Gospa ovako kaže „Posebno pozivam sve one koji su se posvetili mome Bezgrješnom srcu da postanu primjer drugima!“

Fra Slavko to ovako zaključuje: „Dakle, ako želimo učiniti nešto konkretno da se Marijina želja ostvari, te se naša srca ujedine s njezinim srcem i srcem njezina Sina, onda moramo promatrati njihov život i nastojati postati slični njima!“ (Poruka za sadašnji trenutak str. 343)

Što je posveta i predanje Isusovu i Marijinu Srcu?

Bit posvete je, skladno posvetnoj molitvi, svjesno i potpuno odricanje od grijeha, napasti zla i đavla te neopozivo darivanje Srcu Marijinu i po njemu Srcu Isusovu kao odgovor na njihovu ljubav.

S tom se posvetom svjesno obnavlja i produbljuje krsna posveta Bogu. Njome se osvježavaju milosti koje smo primili na svetom krštenju.

U Svetom pismu i u svakodnevnom govoru 'srce' je osobno središte čovjeka i simbol njegove ljubavi.

Kad govorimo o Isusovu i Marijinu Srcu, mislimo na Isusa i Mariju pod vidom njihova nutarnjeg života i njihove ljubavi prema nebeskom Ocu, te prema nama ljudima.

Čovječanstvo danas više nego ikada treba Božju dobrotu, ljubav i milosrđe.

Posvetom Isusovu i Marijinu Srcu, te životom po toj posveti, postajemo dionicima te Božje dobrote, ljubavi i milosrđa.

Iskazivanjem svoje ljubavi Isus i Marija žele nas dovesti k nesebičnoj ljubavi prema Bogu i prema bližnjemu, što je bit svetosti na koju smo svi pozvani. Budući da nas ljube, žele spasiti čovječanstvo koje se je izgubilo. O tome nam govore i fatimske poruke. Potrebno je vjerovati u Isusovu i Marijinu ljubav, njima se povjeriti i potpuno predati. Ta ljubav obnovit će naša srca i počet ćemo razmišljati, govoriti, raditi i ljubiti kao njih dvoje.

Marijino je Srce prvo počastilo Srce Isusovo i najdublje je razumjelo dubinu njegove ljubavi. Ona je kao majka i odgojiteljica oblikovala Srce svoga Sina.

Kad je Srce Isusovo bilo probodeno vojničkim kopljem na križu, i Marijino je Srce probodeno mačem boli. U Isusovu Srcu odsjaj je Srca njegove Majke.

U Crkvi se čašćenje Srca Marijina razvijalo usporedo s čašćenjem Srca Isusova. Spomen Marijina Bezgrješnog Srca odmah je iza blagdana Presvetoga Srca Isusova, što ukazuje na njihovu tijesnu povezanost.

Kod sva tri ukazanja anđela u Fatimi godine 1916. anđeo mira je zajedno sa Srcem Isusovim spomenuo i Srce Marijino. Gdje je Sin, tu je također i Majka!

Kod drugog ukazanja Djevice Marije u Fatimi, 13. lipnja 1917., Lucija je primila životnu zadaću da širi čašćenje Marijina Bezgrješnog Srca, u kojem je spasenje čovječanstva.

POSVETA Bezgrješnom Srcu Marijinu

Isus nam je s križa dao Mariju za majku. I Ona otada korača sa svojom djecom, sa svojom Crkvom. I u svim teškim trenucima Ona se za nas bori. Nebrojeni su zavjeti učinjeni preko Nje za Božju slavu. Od davnine Ona je štitila vjerne od raznih bolesti, pošasti, katastrofa, ratova… Zar to isto Ona ne može učiniti i sada, ako je zamolimo s vjerom? Ako joj se zavjetujemo? Ako joj se posvetimo? Ništa ne možemo izgubiti, samo dobiti, ako to učinimo.

Kad svoj život, svoju obitelj, svoje gradove i državu posvetimo Gospi – to znači da sve ono naše ograničeno, nedostatno, ukaljano – sve naše molitve, žrtve, vapaje, odricanja, križeve… - stavljamo u Njezine ruke, a Ona ih preobražava i kao savršenu i Bogu ugodnu žrtvu prinosi pred Prijestolje Božje!

Po Mariji k Isusu sve dobija neizmjerno veću vrijednost i snagu. Tome nas je Gospa posebno učila ovdje u Međugorju, tražeči od članova molitvenih grupa da budu za primjer svim hodočasnicima i da se na početku svakoga dana i svake molitve posvete njezinom Srcu i srcu Njezina Sina.

Posveta Srcu Isusovu i Marijinu nije jednokratni čin. Svojim je životom svaki dan potvrđujemo i obnavljamo. A samu posvetu možemo i više puta obnavljati – posebno u trenucima kada nam je potrebna neka veća Božja snaga i milost.

Poslušajte u nastavku emisiju PUT SRCA koja se emitira na Radiopostaji MIR Međugorje, a koju uređuje i vodi naš kolumnistica Paula Tomić:

Puoi pagare la donazione sul conto PayPal del portale di medjugorje-info.com

Zanima te i ovo?
Otvara se Laudato TV centar Međugorje
19. Gennaio 2021.
I cookie rendono più facile per noi fornirti i nostri servizi. Con l'utilizzo dei nostri servizi ci autorizzi a utilizzare i cookie.