Čedno nije dosadno – Nina Baršić

„Čedno odijevanje ne treba skrivati osobu, nego odražavati njezinu osobnost i dostojanstvo, ostaviti nešto mašti“, rekla nam je Nina Baršić, mlada Karlovčanka koja je uz studij odlučila šivanjem i osmišljavanjem novih kreacija, pomoću facebook stranice i bloga, promicati čedno i pristojno odijevanje. Kako je došla na tu ideju i koji su joj planovi otkrit ćemo tijekom intervjua.

1. MOŽEŠ LI NAM SE PREDSTAVITI?

Imam 23 godine i dolazim iz jednoga malog mjesta pokraj Karlovca. Zadnjih 5 godina živjela sam u Zagrebu zbog fakulteta. Završavam studij edukacijske rehabilitacije, točnije, na diplomskom sam se studiju opredijelila za rehabilitaciju osoba oštećena vida. U slobodno vrijeme volim šivati i osmišljavati nove kreacije, čitati duhovne romane ili životopise svetaca, gledati engleske filmove čija je radnja smještena u 18. i 19. stoljeće te skupljati stare fotografije. Prije sam često pisala priče i crtala, ali sam u posljednje vrijeme zbog nedostatka vremena to poprilično zapostavila. Sve što radim, uglavnom radim uz glazbu. Inače sam vrlo povučena osoba, više volim slušati druge dok pričaju, nego sama pričati. Dok sam bila u Zagrebu, išla sam na susrete molitvene zajednice Totus Tuus koja je inače iz Čakovca, ali studenti koji studiraju u Zagrebu imaju i ondje susrete u salezijanskoj župi.

2. MOŽEŠ LI NAM ZA POČETAK REĆI ŠTO JE ZA TEBE ČEDNO ODIJEVANJE?

Kroz cijelu srednju školu, pa i neko vrijeme na početku fakulteta, slušala sam metal, a od toga sam najmanje 3 godine nosila samo crnu odjeću. Ono što sam najčešće nosila bili su korzeti, kratke hlačice, kratke suknje, otvorene majice… I tada sam bila vjernica, ali više iz tradicije. Išla sam na misu skoro svake nedjelje. Odjeća za crkvu, iako uvijek crna, bila je pristojna, no smatrala sam da kako se odijevam izvan crkve nije bilo važno. Kad sam se preselila u Zagreb, doživjela sam obraćenje u zajednici Totus Tuus gdje sam doživjela živoga i prisutnog Boga. Što se tiče odijevanja i glazbe, još sam neko vrijeme vodila borbu sama sa sobom, sve dok me jedan muškarac, nakon što me je vidio u korzetu, upitao zašto ne dođem tako odjevena u crkvu. To je bio onaj trenutak koji sam trebala da otvorim oči i shvatim kakvu poruku šaljem svojim odijevanjem i kako ostali gledaju na mene u takvoj odjeći. Znala sam da ne želim biti zamijećena kao objekt i da na taj način ne dajem drugima priliku da upoznaju pravu mene i sve ono ostalo što imam ponuditi. Tad sam shvatila kako način odijevanja šalje važnu poruku o osobi koja tu odjeću nosi. Čedno odijevanje ne treba skrivati osobu, nego odražavati njezinu osobnost i dostojanstvo, ostaviti nešto mašti.

3. KADA SI ZAPOČELA S IDEJOM PROMOVIRANJA ČEDNOG ODIJEVANJA I ŠTO JE POTAKNULO TU IDEJU?

Smatram kako danas mnogo djevojaka misli da će pridobiti pozornost muškarca ako se odjene izazovno, ali nisu svjesne da je kratkotrajna pozornost često jedino što će i dobiti. I sama sam kroz to prošla i znam da sam se tada osjećala iskorišteno, jer sam predstavljala samo objekt za trenutnu zabavu, a stvorene smo za mnogo veće stvari! Zaboravljamo da je naše tijelo hram Duha Svetoga, hram koji zahtijeva poštivanje i čuvanje dostojanstva, a ne tržnica na kojoj prodajemo sami sebe za malo prolazne pažnje. Sami sebi dajemo tako nisku cijenu, a tako smo skupo plaćeni. Upravo me je to potaknulo na pokretanje bloga i facebook stranice, kako bih mogla osvijestiti djevojke/žene da ako žele pažnju pravoga muškarca, to će dobiti tek ako si dopuste da drugi upoznaju tko su one kao osobe, ponavljam, kao osobe, a ne kao objekti. Možda ni same nisu svjesne koliko toga imaju ponuditi i koliko vrijede, no bitno je da shvate da ono kako predstavljaju sebe utječe na to kakve će muškarce privući. Tek kad žene postanu dame, tek tada će i muškarci postati gentlemani. Sama ideja o pokretanju bloga nije bila moja, nego prijateljičina, ali ja nisam htjela pokrenuti fashion blog kao takav, nego ga spojiti na neki način s evangelizacijom.

4. OSIM BLOGA I FACEBOOK STRANICE, TI SAMA KREIRAŠ „PRISTOJNU“ ODJEĆU. JE LI TA ODJEĆA NA PRODAJU?

Za sad još ne šivam za prodaju, jer mi je trenutno prioritet završiti fakultet, a onda ćemo vidjeti što i kako dalje. U posljednja dva tjedna javilo mi se mnogo ljudi i sve ih zanima gdje mogu pronaći i kupiti moje kreacije. Kažu kako muku muče s pronalaskom pristojne odjeće i kako se nadaju da ću uskoro šivati i za prodaju. To me veseli jer vidim kako ima mnogo osoba koje su svjesne važnosti dostojanstvenog odijevanja.

5. KAKO TVOJA OKOLINA KOMENTIRA TVOJ RAD? POMAŽE LI TI NETKO U RADU?

Već sam napomenula kako mi se javilo mnogo ljudi, ali je bitno naglasiti da mi se javilo i mnogo muškaraca i svi mi izražavaju svoju podršku. Lijepo je vidjeti takve muškarce koji brinu o ženama i koji žele sačuvati njihovo dostojanstvo i potaknuti ih da i same spoznaju svoju vrijednost.

Imam mnogo prijatelja čiji se stil dosta razlikuje od mojega, ali svejedno podržavaju sve to što radim i drago im je što se to toliko proširilo. Vjerojatno i sama činjenica da se radi o manjoj sredini utječe na to, jer se više-manje svi poznajemo i sve nas veseli kad netko nešto pokrene.

Nekad mi mama pomaže sa šivanjem, ali uglavnom sama radim. Prijateljica koja me nagovorila na pokretanje bloga također mi mnogo pomaže, jer se bavi fotografijom, pa je dosta fotografija s bloga upravo njezino.

6. JESU LI PROMICANJEM BLOGA I FACEBOOK STRANICE TVOJI CILJEVI OSTVARENI ILI IMAŠ JOŠ NEKE PLANOVE? JE LI U PLANU MOŽDA SURADNJA S NEKIM DRUGIM GRADOVIMA U HRVATSKOJ?

Nadam se da je ovo tek početak, jer je najprije potrebno raditi na samome osvješćivanju djevojaka/žena o njihovu dostojanstvu i vrijednosti. Jako bi me veselilo kad bi uskoro mogla šivati i za prodaju, jer današnjoj modi očito nedostaje upravo taj element čednosti i tajanstvenosti, ali prije svega suradnja i konzultacije s Gospodinom, da vidim kakvi su Njegovi planovi i gdje me On sljedeće želi.

7. MNOGE DJEVOJKE VJEROJATNO MISLE DA JE ČEDNO I PRISTOJNO ISTOVREMENO RUŽNO, DOSADNO I NEMODERNO. KAKO BI IH RAZUVJERILA?

Nije svaki stil za svakoga, tj. većina nas već ima određeni stil koji nam se sviđa. Potrebno je taj stil samo malo prilagoditi i to je sve. Ne mora nužno značiti da će ono što je trenutno u modi biti lijepo i zanimljivo; veća je vjerojatnost da će biti dosadno baš zato jer mnogi žele slijediti najnovije modne trendove i na kraju svi završe noseći „iste“ stvari. Trebamo se usuditi biti drugačiji.

Više o Nininu radu i samome čednom odijevanju možete čitati na blogu (http://point0fdifference.wordpress.com ) i facebook stranici (https://www.facebook.com/PointOfDifferenceBlog ).