Sraz „kulture života“ u Londonu: Ispred bolnica neće biti prosvjeda protiv pobačaja

„Kultura smrti“ sve više dobiva prednost pred zakonom a svetost život gura se na margine društva, ali ne i pred Bogom...

'Kad zakon odobrava ubojstvo nedužnoga, onda je razlikovanje između dobra i zla zamračeno', napisao je  je papa Ivan Pavao II u pismu na ozakonjenje pobačaja u Sjedinjenim Američkim Državama i time upozorio na rastuću kulturu smrti. Dok u Hrvatskoj i drugim zemljama traje 'Hod za život' u kojem je već prvog tjedna molitve spašeno 22 života, u Londonu, traju gorljive rasprave vijećnika, aktivista i organizacija za prava žena koje su poražavajuće za ovu plodnu molitvenu inicijativu.

Članica londonskog gradskog vijeća Ealinga Binda Rai predložila je odredbu o zabrani prosvjeda protiv pobačaja u blizini londonskih bolnica koja bi mogla biti prihvaćena i na nacionalnoj razini.

Prosvjednicima protiv prava na pobačaj uskoro bi moglo postati zabranjeno okupljanje ispred bolnica i klinika nakon što je donesena revolucionarna odluka londonskog vijeća koja će spriječiti uznemiravanje žena, piše Independent.

Nakon niza prijava da su žene "terorizirane" prilikom ulaska u kliniku Marie Stopes gradsko je vijeće pokrenulo inicijativu o uvođenju "štićenih javnih mjesta" koji su dosad bili primjenjivani samo u slučajevima zloporabe droga na javnim mjestima.

Navodimo samo neke od izjava:

Anna Veglio-White, glasnogovornica organizacije za prava žena "Sisters Supporters" vijeću je prezentirala peticiju s 300 potpisa kojom se zahtjeva uvođenje tzv. zona zabrane u krugu bolnica jer se žene ondje naziva ubojicama.

Glasnogovornica je posvjedočila i o slučajevima uznemiravanja koji su rezultirali plačem i neodlaskom k liječniku. Vijeće je sve to saslušalo i gotovo jednoglasno donijelo odluku o uvođenju zona zabrane u krugu bolnica.

"Uznemiravanje žena koje se nalaze u najranjivijem trenutku života traje već više od 20 godina. I sam se osjećam uznemireno kada prolazim kraj prosvjednika protiv pobačaja", rekao je vijećnik Julian Bell.

"Oduševljena sam zbog podrške vijećnika", rekla je predlagateljica odredbe, vijećnica Rai i dodala kako je ovo zauzimanje stava prema ženama i njihovim pravima.

Vijećnici kažu kako bi se ova uredba mogla primijeniti i na nacionalnom nivou te apeliraju na vijeća drugih gradova da učine isto i zabrane prosvjede protiv pobačaj u okviru bolnica.

"Mnoge su zemlje uvele zabranu prosvjeda protiv pobačaja u blizini bolnica i to isto zaslužuju i žene u Velikoj Britaniji. Apeliramo na Vladu da uvede uredbu koju je prihvatilo gradsko vijeće Ealing i pokaže odgovornost i omogući sigurnost ženama koje su odlučile napraviti pobačaj", poručuju iz Bpasa a prenosi N1.

Papa Ivan Pavao II nazvao je pobačaj trajnom žrtvom paljenicom nedužnih ljudskih života koja se prinosi na žrtveniku ljudske srdžbe i sebičnosti te kao neprekinuti holokaust nedužnih ljudskih života. Odgovornost i sigurnost žena zasigurno ne leži u ženinoj odluci na napravi pobačaj, već naprotiv, ona ih se odriče jer upravo takvim zakonskim odlukama omogućujemo im siguran put, ali samo u smrt. Ako spasiš jedan život, spasio si cijeli svijet - glasi uzrečica, zabrana prosvjeda značila bi samo jedno, zabranu da ga spašavamo.

Naš sveti Ivan Pavao II dao nam je ohrabrenje i poticaj da ga nastavimo spašavati, stoga naš apel glasi njegovim riječima: Nastavite s hvalevrijednim naporima poučavanja ljudi o zlu pobačaja, s pružanjem savjeta, ohrabrenja i pomoći ženama i obiteljima u teškim prilikama te i dalje nastavite tražiti punu zakonsku zaštitu nerođenih.Osobito se obraćam mladićima i djevojkama da se zauzmu u toj velikoj borbi radi obrane Božjega dara života. Vi ste znak nade Crkvi i svijetu. Nemojte se obeshrabriti niti bojati! Uskrsli Gospodin sve nas poziva proglašavati život, slaviti ga i služiti mu. On će nam dati snage da ispunimo Njegovu volju!