Ova devetnaestogodišnjakinja je budućnost crkve u Iranu, Hrabro je izabrala slijediti Isusa u Iranu.

Fatemeh Mohammadi ima tek 19 godina, a već je provela šest mjeseci u zatvoru. Njezin zločin?

Članica je kućne crkve u Teheranu i budućnost jedne od najbrže rastućih svjetskih crkvi. Osim što je vjerni svjedok, Fatemeh je i aktivistkinja za kršćane. Hrabro progovara o pravima vjernika, a progovorila je i o tome kako su se prema njoj loše odnosili u zatvoru. Piše o raznim društvenim problemima, a vodila je i kampanju čiji je cilj bio kršćanima i preobraćenicima omogućiti bogoslužje u crkvi, piše Open Doors.

Početkom ove godine, Fatemeh je napisala otvoreno pismo iranskom ministru informiranja, optužujući ga da je prekršio ustav ciljano napadajući kršćane. Optužila ga je da je prekršio članak 23 iz ustava u kojem se navodi da “nitko ne smije biti zlostavljan ni osuđen zbog svojih uvjerenja.”

Fatemeh je postavila pitanje zašto je kršćanima zabranjeno razgovarati o svojim uvjerenjima sa svojim vršnjacima, dok muslimani mogu slobodno širiti propagandu u školama, sveučilištima, džamijama i svetištima.

Prošlog je tjedna uhićena jer je podnijela žalbu protiv žene koja ju je napala jer nije pravilno nosila maramu oko glave. Žena je oslobođena, a Fatemeh se našla iza rešetaka. Provela je noć u zatvoru, a sljedećeg je dana puštena uz opomenu.

Budući da je tako odvažna u svom svjedočenju i u nastojanjima da se zauzme za kršćane, a osobito za preobraćenike poput nje, ovo uhićenje najvjerojatnije neće biti njezin posljednji dan u zatvoru.

PREOBRAĆENJE JE NEZAKONITO

U Iranu je nezakonito preobratiti se s islama i nezakonito je govoriti o vjeri. Stoga, crkveno bogoslužje nije dozvoljeno održavati na perzijskom jeziku (iranskom službenom jeziku).

Vlada progoni preobraćenike s islama, a sudionicima kućne crkve je uhićenje stalna prijetnja.

Fatemeh i ostali kršćani poput nje u Iranu žive u društvu kojim vlada islamski zakon, a to znači da su prava i profesionalne mogućnosti kršćana vrlo ograničene.

Molite se za Fatemeh. Molite se da se oporavi od napada i molite s vjernicima koji su također odabrali Isusa i koji riskiraju sve kako bi bili dio iranske “podzemne” crkve. Molite za zaštitu, razboritost i hrabrost. I da Bog za Svoju Crkvu nastavi stvarati muškarce i žene poput Fatemeh.


Iran je zemlja u kojoj je većinom mlado stanovništvo, a kršćanstvo je zabilježena religija s najbržim porastom u Iranu. Smatra se da kršćani čine tek oko 0,6% (oko 500 000) od oko 80 milijuna stanovnika Irana, iako je teško odrediti točan broj. S obzirom na sankcije do kojih dolazi ako javno priznaju svoju vjeru, mnogi kršćani u Iranu deklariraju se i dalje muslimanima iako su prešli na kršćanstvo. Nedenominacijska organizacija Open Doors koja pomaže progonjenim kršćanima u više od 60 zemalja svijeta sastavila je World Watch List za 2017. godinu, popis 50 zemalja u kojima je najteže biti kršćanin, a Iran na tom popisu zauzima osmo mjesto. Ispred Irana nalaze se Sjeverna Koreja, Somalija, Afganistan, Pakistan, Sudan, Sirija i Irak.


Prevela Erika Radovic/medjugorje-info.com

Puoi pagare la donazione sul conto PayPal del portale di medjugorje-info.com

Zanima te i ovo?
Za njih je najveća pandemija − Glad!
16. Aprile 2021.
I cookie rendono più facile per noi fornirti i nostri servizi. Con l'utilizzo dei nostri servizi ci autorizzi a utilizzare i cookie.