Duhovna zvanja "rođena" u Međugorju

U Međugorju se od 1981. godine moglo primjetiti kako Bog djeluje na poseban način a tome su pokazatelji ispovijedi, obraćenja, tjelesna i duhovna ozdravljenja.

Župna crkva sv. Jakova na svim misama redovito je pretijesna, i za župljane kao i za hodočasnike. Posebno mjesto u međugorskom fenomenu zauzimaju duhovna zvanja.

Oduvijek se govorilo kako su mnogi svećenici i redovničke osobe dobile poziv u Međugorju, ali nikada nije napravljen neki okvirni popis.

Prigodom 150. obljetnice smrti svetog aršog Župnika, Ivana Marije Vianneya, papa Benedikt XVI. je na svetkovinu Presvetog Srca Isusova 19. lipnja 2009. otvorio svećenićku godinu koja je na poseban način bila posvećena svećenicima, a imala je moto: "Vjernost Kristova, vjernost svećenikova". Te smo godine i mi u Međugorju odlučili dati svoj doprinos i to prikupljanjem podataka o duhovnim zvanjima koja su "rođena" u Međugorju u posljednih trideset godina.

Do sada imamo popisanih 590 duhovnih zvanja iz 39 različitih država:

Argentina-2, Austrija-26, Australija-4, Belgija-3, BiH-17, Brazil-1, Češka-5, Engleska-10, Filipini-1, Francuska-15, Hrvatska-5, Indija-1, Irska-32, Italija-133, J.Afrika-2, Kanada-6, Koreja-7, Latvija-1, Libanon-10, Mađarska-1, Malta-2, Malezija-1, Meksiko-3, Njemačka-37, Nizozemska-2, Portugal-2, Poljska-4, Rumunjska-2, Slovačka-8, Slovenija-5, SAD-89, Španjolska-5, Srbija-1, Švicarska-9, Tajvan-1, Trinidad i Tobago-1, Ukrajina-4, Urugvaj-1, Rep. Mauritius-1, ČASNE SESTRE-130. Sveukupno duhovnih zvanja- 590.

Iz ovoga je vidljivo kako je najveći broj duhovnih zvanja iz Italije, sukladno broju hodočasnika koji dolaze u Međugorje, zatim dolaze SAD čiji su hodočasnici bili većina do 1991. godine. Časne sestre su iz različitih država i kongregacija, ali su stavljene pod isti zbirni naslov radi lakšeg pravljenja statistike.Ovo nije konačan popis jer se još uvijek javljaju svećenici, redovnici, časne sestre, đakoni i studenti teologije koji su dobili svoj poziv zahvaljujuči Međugorju. Svih njih, kao i buduća duhovna zvanja, stavljamo pod zagovor Blažene Djevice Marije Kraljice Mira, sve na veću slavu Božju.

Iz knjige- Trideset godina Međugorja