Fra Jozo Zovko o odricanju

"Danas vas pozivam da činite djela milosrđa s ljubavlju i iz ljubavi prema meni i vašoj i mojoj braći i sestrama. Draga djeco, sve što činite drugima, činite s velikom radošću i poniznošću prema Bogu." (25. studenog 1990.)

Kršćanin koji želi biti plodniji u svom životu i svojoj obiteji, svakodnevno je spreman na odricanje. Gospa kao i Crkva, razlikuje post i odricanje. Kad budeš čitao poruke koje sadrže poziv na odricanje primjetit ćeš da one stoje vrlo blisko uz poziv na post. Post Gospa traži srijedom i petkom, a odricanje i žrtve svakim danom u svim prigodama.

Kršćanin prepoznaeje,ispitujući svoju savjest, u molitvi i klanjanju svoje mane, svoje nesavršenosti, svoje zle navike i sklonosti: sklonost prema kocki, psovci, alkoholu, laži, kleveti ili opcesnim slikama. Mi u svom srcu i duši vidimo i osjećamo grijehom sve to što poput kukolja raste u nama. Gospa nas poziva da se naučimo odreći svega što je negativno pogubno i grešno. Prihvaćajući njezine poruke čovjek dobiva snagu da se suoči sam sa sobom i počinje moliti i raditi na sebi. Odricanje je rad na našoj naravi, na našoj duši, na našem životu. Odricanje je više od lijepog vladanja. To je uvijek žrtva iz ljubavi prema Bogu i napokon nasljedovanje Isusa, Gospe i svetaca Crkve.

Majka nas odgaja u evanđeoskom duhu, gdje je žrtva, povezana s molitvom, snaga kršćanina. To je snaga koja daje Gospinom projektu neizmjernu moć. Iz njezinih zahvala se osjeća kolika je moć milosti koja zaustavlja svakog napasnika i njegove pokušaje da zaustavi ili sruši Gospin plan. Osjeća se da je svaka naša žrtva poput transfuzije teškom bolesniku koji novom krvlju pobjeđuje svoju krizu. Sotona strahuje pred kršćaninom koji moli, koji oduševljenim srcem čini žrtve i pokoru. Takav apostol poruka je poput vjernog domaćinstva iz Evanđelja, koji bdije da neprijatelj ne provali u kuću. Takav zaljubljenik u poruke je poput Davida, koji ne strahuje pred neprijateljem, već sve čini u ime Božje i sasvim siguran da će uvijek pobijediti. Ni jedna žrtva vjernika nije uzaludna ili bez ploda. Svaka žrtva oslobađai čisti.

Kršćanin koji je spreman na odricanje kroz žrtvu se oslobađa sebe i svog sebeljublja, svoje sumnje i nevjere. On postaje slobodan i uči biti za druge. Čovjek koji prepoznaje snagu u žrtvi ulazi sve dublje u otajstvo Euharistije i sve moćnije ponire u milost i dar molitve srcem.

Zato je svoju riječ, svoju poruku Gospa povjerila poniznim i otvorenim apostolima ljubavi imira. Ljudi žrtve osjećaju odgovornost za poslanje i neodoljiv zanos u radu. Žrtva čini u nama stalnu provjeru poziva i odgovora na njega. Oslobađa nas straha i prigode da padnemo u napast.

Svakodnevno uzmi jednu od poruka i pomno je pročitaj. Osjetit ćeš da te riječi Kraljice Mira podižu, rasvjetljuju, osposobljavaju za novu evangelizaciju svijeta.

U skrovitosti srca, poput Djevice i sv. Josipa, do kraja vjerno i predano služi svom Bogu i njegovu pozivu. Odvaži se i započni živjeti kako te poziva Majka. Budi joj poslušan. Pažljivo i otvorena srrca čitaj i meditiraj ove riječi i učinit će te mudrim vjernikom.

Iz knjige "Pet kamenova", fra Jozo Zovko