Fra Nikola Dominis: Tko je ona?

„Tko je ona koja dolazi kao što zora sviće, lijepa kao Mjesec, sjajna kao sunce, strašna kao vojska pod zastavama (Pj 6, 10)?“ „I anđeli su često pitali jedni druge: ˝Tko je ta?˝ (Sv. Ljudevit Grignion Montfortski)“

Izjavljujem sa svecima: „Ona je Kraljica Svemira, Kraljica Neba i zemlje. U raju je svi priznaju kao svoju Kraljicu. Pakao je mrzi i dršće pred njom. (Sv. Maksimilijan Kolbe)“ „Božanska je Marija zemaljski raj novog Adama, gdje se on utjelovio po Duhu Svetom, da tu učini nečuvena čudesa. Ona je veliki divni Božji svijet gdje ima neizrecivih ljepota i bogatstava. (Sv. Efrem)“

„Vjera Crkve u Isusa Krista uključuje priznanje posebnog posredovanja Marijina u našem spasenju. Marija, Djevica i Majka Isusova, pojavljuje se u ispovijedanju vjere Crkve već od apostolskih vremena“ – veli Elias Yanes Alvarez u knjizi Marija iz Nazareta Djevica i Majka. Od najranijih vremena, u osvit kršćanstva Marija se stavlja kao znak i uzor kršćanima.

Njene kreposti, djevičanstvo, njena poniznost, dobrota, pažljivost i nježnost toliko su sjajne da tko vidi Mariju, tko je istinski upozna ostaje zadivljen i u neizrecivoj želji da je nasljeduje u ljubavi prema njenom Sinu spreman je istog časa napustiti svijet i sve što je na njemu kako bi po primjeru Marije izbliza slijedio Krista. Imamo tisuće primjera u kojima su se posredstvom Marije događala obraćenja, mnogi pozivi, čudesa, razni pokreti, novi poticaji i zanosi u Crkvi.

Imamo tisuće i milijune svjedočanstava i gotovo svi sveci i svetice bili su zadivljeni njome, znamo i za onaj događaj kad je Sveti Franjo Asiški, jedan od najobljubljenijih svetaca Katoličke Crkve, ugledao crkvicu svete Marije Anđeoske, Porcijunkulu onako razrušenu da je, veli Toma Čelanski, „ganut ljubavlju, budući da izgarao od pobožnosti prema predobroj Majci, (popravio crkvicu i) počeo ondje trajno boraviti.“ (6)

Pod Majčinim okriljem rađao se franjevački red, kao i mnogi drugi redovi u Crkvi. Ali sve velike stvari što su se kroz stoljeća pobožnosti prema Gospi događala i sve što se po njenom zagovoru i danas događa nije ni blizu onome što tek čeka svijet, čitav svijet čeka da ponovno otkrije Marijinog Sina, Isusa Krista, on čeka da se uspostavi Njegovo Kraljevstvo, svijet je, u to sam duboko uvjeren, željan njegove pravde, svijet je željan njegove ljubavi. Svijet, kad ga upozna, poželjet će ga slijediti, a evo mu najizvrsnijeg primjera – Marija.

Još u trećem stoljeću u kršteničkom obrascu što nam ga je prenio sveti Hipolit postojalo je pitanje: „Vjeruješ li u Isusa Krista, Sina Božjega, koji se rodio po Duhu Svetom od Djevice Marije i bio raspet…? (Dezinger – Schonmetze)“

Mnoga stoljeća ispovijedanja vjere da je Marija i Djevica i Majka Kristova donijela su, dakle, pregršt plodova, ali ona, ponizna Kći sionska nikada nije tražila slavu za sebe, ona cijelim svojim životom upućuje na Krista, svaki njen korak kreće prema Kristu, svaki njen pogled gleda na Krista, svaka njena riječ govori o Kristu, zato nemojmo više čekati, nemojmo stajati na mjestu i vrtiti se u krug, s uvijek istim slabostima, s uvijek sličnim padovima, već krenimo, krenimo i mi s Marijom prema Kristu, krenimo odvažno k vrhuncima kreposnog života, nek prosja oduševljenje u nama, i nemojmo se nikad zadovoljiti s osrednošću jer možemo više, a dok nam srce bude gorjelo ne zaboravimo bližnje, okrenimo se prema svijetu, jer to je bit kršćanske poruke. Okrenimo se, dakle, prema braći i sestrama, prema potrebitima, prema grešnicima, priđimo svima i ne bojmo se jer Evanđelje je jedini kriterij, Kristov primjer je najviši doseg, a On nas je pozvao da otiđemo po stotu ovčicu, činio je dobro i pozvao da činimo dobro najmanjima, siromašnima i prezrenima, branio je sirote i udovice, nahranio gladne, zbog bludnice je pisao po podu, doticao je gubavce i oni bi ozdravljali, pozvao je Levija i Savla, siromahe je proglasio blaženima i obećao im Kraljevstvo, pozvao je na ljubav prema neprijateljima, mi smo zaslužili smrt, a On se dao razapeti mjesto nas, sve je to učinio i dao nam primjer da i mi tako činimo, i zapovijed nam je novu dao, da ljubimo jedni druge kako je On ljubio nas. To je naš Bog, to je Onaj u koga vjerujem, to je onaj kojeg svim svojim životom želimo slijediti. Vjerujem da smo zato ovdje na Zemlji, uistinu vjerujem da smo za to stvoreni.

U svome božanstvu On je tu nevjerojatnu ljubav s Neba donio, ali nemojmo zaboraviti i ovo, na zemlji ga je Majka Marija odgajala.

Završiti ću molitvom kojom je papa Franjo završio pobudnicu Evangelii Gaudium:

„Djevice i Majko Marijo…
Izmoli nam sada novu gorljivost uskrslih
da nosimo svima evanđelje života
koje pobjeđuje smrt.
Daj nam svetu odvažnost da tražimo nove putove
kako bi dar neugasive ljepote dopro do svih.

Djevice slušanja i kontemplacije,
majko ljubavi, zaručnice vječnog slavlja,
moli za Crkvu, čija si najčišća slika,
da se nikada ne zatvori u sebe i nikada ne posustane
u svojoj velikoj ljubavi za uspostavom Kraljevstva.

Zvijezdo nove evangelizacije,
pomozi nam da budemo svijetli svjedoci zajedništva,
služenja, gorljive i velikodušne vjere,
pravde i ljubavi prema siromašnima,
da radost evanđelja dopre do nakraj zemlje
i svojim svjetlom obasja i periferije svijeta.

Majko živog evanđelja,
izvore radosti za malena,
moli za nas. Amen. Aleluja!“