Iskonska ženstvenost

Kao žena, supruga, majka, kći i sestra – što nisu moje jedine nego možda najvažnije uloge – odlučila sam za prvu temu svoje kolumne u Glasniku mira uzeti pojam ženstvenosti.

Što ženstvenost u današnje vrijeme podrazumijeva, jesmo li se odmakli od njezina izvornog značenja, jesu li žene zaboravile vrijednost i ljepotu one iskonske ženstvenosti? Ako jesu, zašto jesu? Koje su to okolnosti bile presudne i dovele do toga da o sebi prestanemo misliti kao o remek-djelu božanskog stvaralaštva, u kojem smo se trenutku usudile pomisliti da smo IŠTA manje od toga? Bog je čovjeka načinio kao muško i žensko na svoju sliku. Muškarac i žena zajedno jednako su čovjek, u to sumnje nema, no treba reći da ovdje svaka jednakost prestaje.

Žena nije jednaka mužu, ali jest jednakopravna. Zašto tako često uspoređujemo neusporedivo? Niti je muškarac savršeniji od žene niti je žena uzvišenija od muškarca. Njihova ljepota leži upravo u njihovoj različitosti, prožimanju i nadopunjavanju.

Savršena komplementarnost, baš kako je to nepogrješivi Tvorac na početku i zamislio. Jedna prekrasna izreka kaže: Žena je nastala od muškarčeva rebra. Ne od njegovih stopala da se po njoj gazi, ne od njegove glave da se njome vlada… nego od boka da mu bude jednaka, ispod ruke, da bude zaštićena i pokraj srca da bude voljena. Moderni ljudi tu čistu i jednostavnu istinu nažalost tako često zaboravljaju! Što se više i jedni i drugi udaljavamo od svoje iskonske biti, to smo nesretniji i nekompletniji, to smo ranjeniji i jadniji i na kraju nam život prolazi u uzaludnom pokušaju da se pokrpamo, da zacijelimo, da pronađemo davno izgubljenu slobodu s kojom smo bili rođeni, a koje se nažalost samo maglovito sjećamo.

Zašto je ženama današnjice toliko teško otkriti svoju pravu iskonsku ženstvenost? Iz jednostavnog razloga što je svijet danas sve vrijednosti i istinu preokrenuo naopačke. Više nije prihvatljivo dopustiti ženi da bude – žena! Od nje se očekuje da bude jednaka muškarcu na svim poljima, nažalost i na onima na kojima je to potpuno nemoguće, samo da bi se dokazala poanta.

Feministkinje današnjeg doba traže od žene da bude i žena i muškarac, što ne samo da je nemoguće nego je prema ženi i okrutno i na kraju ona ispada najveća žrtva. Žena danas mora raditi apsolutno jednake poslove kao i muškarac da bi dokazala svoju „jednakost“, dok s druge strane nije pošteđena svega što je činilo ženski posao kroz vjekove – dakle, žene i dalje rađaju djecu, kuhaju, drže tri ugla kuće održavajući umjetni privid „super-žene“ koja sve može, koja ničeg nije pošteđena i koja je na kraju recimo istinu – premorena.

Zbilja, zašto bismo trebale težiti toj umjetnoj jednakosti? Tko nam je nametnuo taj imperativ? Jesmo li svjesne koliku cijenu pritom plaćamo? Kad se odlučujemo plesati na glazbu svijeta i povijati se trendovima koji od nas stvaraju nekakav umjetni pandan muškarcu, mi gubimo onaj najdragocjeniji dio sebe s kojim smo baš sve rođene – dio Marije! Umjesto da osvijestimo i njegujemo tu našu posebnost i dragocjenost, odbacujemo je kao nešto nevažno i zastarjelo, a ne znamo da se zapravo odričemo najljepšeg dijela sebe: svoje ljepote, dostojanstva i slobode.

Nije istinski lijepa žena koja robuje standardima ljepote koje su nam danas nametnuli kao jedine važeće! Nije istinski dostojanstvena žena koje će gaziti sebe da bi se dopala drugima, drugima koji je ustvari i ne žele vidjeti onakvu kakva ona zaista i jest!

Nije istinski slobodna žena koju svijet uvjerava da je slobodna gospodarica vlastitog tijela ako odluči ukloniti novi život koji joj raste pod srcem! Tek tada je stavila okove i tek tada postala zarobljenica. Nema to veze ni s ljepotom, ni s dostojanstvom, ni sa slobodom! Ti pojmovi leže negdje drugdje.

Ženina snaga počiva u njenoj nježnosti, skrbi i sućuti. Nekad i u suzama! Počiva u čvrstoj odlučnosti da se bori za svoje, u ludoj hrabrosti i sebedarju, u spoznaji da je baš ona baštinila dioništvo Marije, i u tome i iz toga izvire ono pravo dostojanstvo, prava ženstvenost, i na kraju krajeva, prava sloboda.

Onog trenutka kad vi, drage žene, shvatite da nije na vama da rušite ili oponašate muški svijet i njegova pravila nego da ga izgrađujete i dopunjujete ženskim načinom koji nam je zorno predočila Žena svih žena, moći ćete reći da ste otkrile svoju iskonsku ženstvenost. Recept je u vama, morate samo za njime posegnuti: traže se snaga i ljubav. Za to ste, na kraju krajeva – i stvorene.

Ako želite čitati još kolumni, kliknite OVDJE