Uskrs je stvarnost

Ovaj članak je bezveze. Ma cijeli život je bezvezan. Ma zapravo sve je tako bezvezno, tako dosadno, apstraktno, besmisleno i puno bespotrebne patnje.

Uistinu, ove prvi tri rečenice bi i imale neki smisao da nije jedne stvarnosti koja sve mijenja i svemu daje smisao.

Ta stvarnost je Isusovo uskrsnuće i pobjeda nad smrću. Uskrs predstavlja temelj naše vjere i upravo mi kršćani puno više trebamo razmišljati o Uskrsu i živjeti od toga događaja i za taj događaj. Uskrs nam daje odgovor na svaku našu tjeskobu, patnju, boli i križeve i razmišljanje o Isusovu uskrsnuću i svijest da ćemo i mi sami uskrsnuti treba unijeti radost u naš život. Zato kršćanin treba biti radosna osoba i stajati uzdignute glave jer mi imamo svoga Spasitelja po kojem i mi možemo živjeti vječno.

Međutim, samo uskrsnuće pretpostavlja muku i smrt, i upravo je to razlog zbog čega današnja civilizacija sve manje vjeruje u Uskrs,a sve više u nekakve reinkarnacije i nelogične prijelaze stanja svijesti. Samo zato što je smrt realnost od koje se ne može pobjeći i te realnosti se čovječanstvo boji i od nje bježi. Boji se križa i prolazne muke, a sve više traži zaobilazne puteve koji isključuju Isusov primjer nošenja križa, a samim time i uskrsnuće jer bez Velikog Petka nema ni Uskrsa.

Česta zabluda kod nas kršćana jest poimanje Uskrsa kao nekakve budućnosti i nečega jako dalekog. Uskrsnuće je sadašnjost, i vječni život je u nama i počinje već sada. Isus nas stalno poziva da se pripremamo za uskrsnuće i kao da nam stalno govori: Uskrsni i ti napokon,čovječe. Prvo umri u vlastitom egu i svojim iluzijama, odvali i ti poput mene kamen koji pritišće tvoje srce, tvoju ljubav i tvoju slobodu i budi sa mnom. Najveći krćanski blagdan trebamo dočekati radosni i sretni jer znamo da je život pobijedio smrt, znamo da je sloboda pobijedila ropstvo grijeha, svjetlo prevladalo mrak a ljubav smrt. Uskrs je zanimljiv i sa znanstvenog stajališta, jer je Isus pobijedio sve zakone prirode i dokazao da su bez njega ti zakoni neshvatljivi, dokazao je da su vjera i znanost itekako povezani i da jedna bez druge i ne može. Puno se o Uskrsu može pričati i pisati, ali zapravo sve teži Uskrsu jer je to najvažnija stvar za svakoga od nas.

Zato osobno želim da svi mi pokušamo pronaći klice Uskrsa u sebi, oprostimo jedni drugima, zaživimo ljubav i spremimo se za vječnost jer sva kraljevstva, carstva i bogatstva propadaju, alinaša duša živi vječno. Ako je sve ovo neka drama i izmišljotina onda je bespotrebno uopće išta čitati,raditi i činiti. Kao što sv. Pavao kaže : ''Ako pak Krist nije uskrsnuo, uzalud je doista propovijedanje naše, uzalud i vjera vaša''(1 Kor,15,14). Ali, nije uzaludna... I zato se radujmo!

Označeno u