Uzdati se u Gospodina – što to znači?

Koliko puta smo u životu izrekli: ja mu vjerujem ili ja mu ne vjerujem. Što smo time htjeli izreći?

U prvom slučaju: ja mu vjerujem željeli smo naglasiti da imamo u njega povjerenja, pouzdanje, da se uzdamo u tu osobu… Da se uzdamo, nadamo da ta riječ koju je netko izgovorio da je istinita. U ovom drugom slučaju radi se o suprotnom, nevjerovanju, neuzdanju u toga drugoga.

Kada smo bili djeca, maleni uzdali smo se u riječ roditelja, imali smo povjerenja u riječ koju su nam izgovorili. Pogledali smo i znali smo da je riječ istinita, bili smo sigurni u njihovoj blizini.

Kada smo ih negdje izgubili, panično smo ih tražili.

Nedavno odmarajući se promatrao sam na plaži jednu djevojčicu i oca kako sui prolazili plažom. Djevojčica je hrabro koračala ispred oca, sigurna, odjednom se otac sakrio iza jednog bora. Sve je bilo u redu dok djevojčica nije primjetila da nema oca. Zastala je i potražila ga pogledom – još uvijek sigurna u sebe. Odjednom na licu primjetila joj se panika, očaj, strah, više nije bila sigurna u …a onda se pojavio otac, otkrio se. Djevojčica je sva presretna poletjela u njegov zagrljaj, privinula se u njegov zagrljaj, opet sigurna.

U uskliku prije evanđelja u Aleluji čuli smo riječi psalmista: Uzdam se u Gospodina, uzdam se u riječ Njegovu.

Znači imam povjerenja, koje mi opet daje sigurnost da koračam stazom svoga života.Osjećam sigurnost. To je ono što zovemo vjerom. Ne postoji bez razloga ona stara izreka: Vjera je uzdanica u životu. Onaj koji se uzda u riječ Božju, koji joj vjeruje čini čuda nemoguća.

Petar čini nemoguće – hoda po vodi – sve dok ima povjerenja u riječ Isusovu – dođi. U trenutku sumnje postaje samo obični čovjek kome je nemoguće hodati po vodi. Ostavljen samo sili prirode – jakom vjetru – tone.

Prijatelji, možda tu leži dio odgovora na naša današnja potonuća, našu nemoć da odgovorimo naletima bura i oluja? Neznam. Ali znam da bi o tome bilo dobro razmisliti.

Vjerujem, ipak da bi bilo dobro zbog našeg dobra malo se više uzdat u Boga i njegovu moć, prijateljstvo i ljubav.

Znam samo, kada sam se u Boga uzdao da sam bio pobjednik, a kada nisam – val me života poklopio.

katolici.org

Označeno u