Za žene - što obući?

Zar nije ljubav više od divljenja i očaranosti izvanjskim?

Ako doista mislite da ćete, otkrivajući se, pokazati svoju vrijednost, varate se. Otkrivajući se, vi u biti pokazujete da niti same niste uvjerene kako ste vrijedne ljubavi pred kojom se ne morate razotkriti da bi bile voljene...Željeti da vam se muškarci dive, „to je besmislica koju se nauči u školi – pokret očiju, boja glasa, laki dodir prstima na ramenu ili na glavi. Kad oni tad pomisle da vam se sviđaju, počinju vam se diviti što imate dobar ukus, a kad vas tad počnu obožavati, za trenutak imate iluziju da tu ima nešto što je vrijedno divljenja" (G. Greene).

No, na kraju sve ostane u izvanjskom.

Naime, „žena mora za muškarca biti tajna. Moderna žena koja sa sebe 'skida veo', koja je izvješena po plakatima, koja se 'daje' gubeći svoju prirodu, označuje svoj pad iskrivljujući ono što joj je prirođeno. Jer potreba koju muškarac osjeća za vašim tijelom, samo je osjetni znak potrebe koju osjeća za vašom dušom."(M. Quoist)

Stoga, ako muškarcu izlažete i dajete samo tijelo, na kraju ćete samo tijelo i dobiti... U koncu, tek ćete svojim čestitim življenjem privući ono što i same tražite – „čovjeka skrovita srca, neprolazne ljepote, blaga i smirena duha"(1 Pt 3,4)...

fr. I. M. Tomić OP/studenti.dominikanci.hr

Označeno u