Branko Matulić gost Verbumova "Susreta s autorom"

U Verbumovoj Knjižari sv. Frane u Splitu u utorak, 16. veljače 2016. u 20.30 sati, održat će se "Susret s autorom", a gost će biti dr. sc. Branko Matulić, sveučilišni profesor, autor više knjiga i stručnih članaka s područja konzervacije i restauracije, prorektor za kvalitetu, kulturu i umjetnost Sveučilišta u Splitu.

Ovaj zaljubljenik u umjetnost autor je dviju knjiga "Slikar Pavao Pave Gospodnetić – postirski i brački 'Bukovac'" te "Temeljni pojmovi konzervacije-restauracije zidnih slika i mozaika". Vrstan je poznavatelj baštine zapisane u kamenu, mozaicima, freskama, slikama itd. koju čuvaju brojni kulturni i duhovni spomenici u Hrvatskoj. O kulturnoj baštini, hrvatskom kulturnom identitetu, perspektivama razvoja Sveučilišta u Splitu na kojem obnaša dužnost prorektor za kvalitetu, kulturu i umjetnost, kao i o izazovima života na otoku Braču na kojem živi sa suprugom i petero djece, a rada u Splitu, progovorit će u sklopu programa "Susret s autorom" kojim moderira Jelena Hrgović.

Ovaj rođeni Bračanin školovao se u Postirama, Dubrovniku i Zadru. Nakon stjecanja diplome 1989. godine pri Filozofskom fakultet u Zadru iz likovne umjetnosti počinje raditi kao suradnik, a potom i kao restaurator u Ministarstvu kulture pri Konzervatorskom odjelu u Splitu, gdje postaje voditelj novoosnovane radionice za konzervaciju-restauraciju zidnog slikarstva i mozaika. Od tada do danas vezanost za mozaike protkala je sav njegov rad. Uz rad upisao je i poslijediplomski studij pri Interuniverzitetskom centru u Dubrovniku gdje je magistrirao 1994. godine, a na Filozofskom fakultetu u Zadru 2001. doktorirao je i postao vršiteljem dužnosti predstojnika Odsjeka za konzervaciju-restauraciju. Od 2005. godine radi na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu, gdje je bio prodekan, a potom i dekan. Od 2010. godine predavač je i mentor na sveučilišnom poslijediplomskom doktorskom studiju Sveučilišta u Zadru, a od 2014. godine obnaša dužnost prorektora za kvalitetu, kulturu i umjetnost Sveučilišta u Splitu. U dosadašnjem radu bio je voditelj i suvoditelj preko sto konzervatorsko-restauratorskih projekata zaštite zidnih slika, mozaika, štukatura te povijesnih i dekorativnih žbuka. Autor je brojnih znanstvenih i stručnih članaka s toga područja. Član je nekoliko domaćih i stranih strukovnih udruženja. Vodio je više od 150 konzervatorsko-restauratorskih projekata na javnim objektima kulturne baštine u Hrvatskoj i inozemstvu.

"Susret s autorom" program je koji nakladna kuća Verbum u svojoj splitskoj Knjižari sv. Frane na Trumbićevoj obali 1 provodi od 2008. godine, s nakanom promicanja kulture čitanja, ali i uspostavljanja dijaloga između autora i publike. Na tom programu do sada je gostovalo gotovo pedeset domaćih autora s ciljem promocije njihova rada i stvaralaštva, ali i pisane riječi uopće. Ta vrsta neposrednog susreta u ambijentu knjižare pokazala se prirodnim mjestom susreta autora i publike. Također, ovim programom populariziraju se i aktualiziraju neka pitanja i zahtjevi suvremenog života kroz susrete s uglednim intelektualcima koji su već angažirani na određenim poljima i koji mogu ponuditi prostor za dijalog, promišljanje, ali i nove oblike suradnje.

Program je namijenjen svim generacijama, a ulaz je slobodan.

 

Označeno u