Kseniji Abramović dodijeljena je nagrada 'Andrija Buvina' za izniman doprinos kršćanskoj kulturi

Zatvoreni su 15. Dani kršćanske kulture, međunarodna manifestacija, koja okuplja tisuću sudionika.

Na svečanosti u utorak 16. travnja u Splitu u Nadbiskupijskom ordinarijatu prisustvovali su predstavnici pokrovitelja i suorganizatora, javnih i kulturnih ustanova te brojna publika, a u sklopu programa dodijeljena je i nagrada "Andrija Buvina" za izniman doprinos kršćanskoj kulturi utemeljiteljici i direktorici Laudato televizije Kseniji Abramović.

Splitsko-makarski nadbiskup mons. dr. Marin Barišić, domaćin svečanoga zatvaranja, tom je prigodom istaknuo kako se svečanost održava +u dvorani koja je svoj naziv dobila u čast svetoga pape Ivana Pavla II. koji je puno učinio za evangelizaciju kulture.

- Kultura je na neki način povezana sa zemljoradnjom, jer latinska riječ collo, colere znači uzgajati, gojiti. Čovjek je biće koje se odgaja, koje se u svim fazama života treba odgajati u vrednotama, a upravo nas kršćanske vrednote humaniziraju i daju nam dostojanstvo. Kulturu treba predstavljati, treba je promovirati, a ovogodišnja dobitnica nagrade 'Andrija Buvina' puno je učinila baš na tom području promocije kulture prožete kršćanskim vrednotama. Promotori kulture su žive osobe, življena svjedočanstva: tako i Laudato TV čine osobe koje žive i svjedoče kršćanske vrednote – rekao je mons. Barišić.

Pozdrav u ime Splitsko-dalmatinske županije uputio je župan Blaženko Boban i u svom se govoru osvrnuo na žalosne prizore pariške katedrale Notre-Dame.

- Evo baš ovih dana, u ovome Velikome tjednu, obasipaju nas tužne informacije… Sjetimo se večeras pape Ivana Pavla II. koji je u Solinu u listopadu 1998. godine rekao mladima: 'Ne vjerujte onima koji obećavaju lagodan život. Spas je u križu i zato, mladi, prionite poslu!' –rekao je župan čestitavši organizatorima i dobitnici nagrade, izrazivši želju da Laudato televizija uskoro bude dostupna i na području Splitsko-dalmatinske županije.

U ime Grada Splita okupljenima se obratio pročelnik Službe za društvenu djelatnost Mate Omazić.

- Želim čestitati organizatorima i na taj im način pružiti podršku, jer za ovakvu je manifestaciju potrebno puno truda i rada, a vjerujem da će Dani kršćanske kulture s godinama samo rasti i jačati - rekao je Omazić i na samome kraju uputio čestitke dobitnici nagrade "Andrija Buvina".

Potom je glavni urednik nakladničke kuće Verbum, Petar Balta, pročitao okupljenima obrazloženje nagrade u kojemu je istaknuo osobite zasluge Ksenije Abramović na području promicanja kršćanske kulture sredstvima nove evangelizacije.

Abramović je utemeljiteljica Galerije hrvatske sakralne umjetnosti Laudato koja od 2003. godine promovira hrvatsku kulturnu, napose kršćansku baštinu. Ova jedinstvena galerija predstavlja djela renomiranih hrvatskih umjetnika suživljenih s kršćanskom ikonografijom i do sada je imala mnoštvo vrijednih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Galerija je s godinama prerasla isključivo galerijsku ponudu: svoju aktivnost proširila je na brojne humanitarne projekte, slikarske kolonije, koncerte, izložbe i multimedijske proizvode (Galerija Laudato nakladnik je 70 glazbenih albuma ponajboljih hrvatskih duhovnih glazbenih sastava i kantautora). Prva galerija otvorena je u Zagrebu 2003., zatim u Slavonskom Brodu 2005., te u Zadru 2011. Godine 2013. Ksenija Abramović je utemeljila udrugu ''Ime dobrote'' čija je osnovna misija istinito informiranje koje će promicati zauzetost za boljitak hrvatskog naroda i produbljivanje vjere.

Ipak, uz ova brojna postignuća, najveći i životni projekt Ksenije Abramović sasvim je sigurno Laudato televizija, prva obiteljska televizija s kršćanskim vrijednostima u Hrvatskoj koja je krenula s emitiranjem u Hrvatskoj i BiH za Božić 2015. Utemeljiteljica je i direktorica te televizije, a također je pokrenula i uređuje čitani i utjecajni portal laudato.hr.

Osim bogatog televizijskog programa Laudato TV-a treba posebno spomenuti godišnje koncerte koji se pod nazivom ''Progledaj srcem'' održavaju od 2014. godine. U početku osmišljeni da financijski potpomognu projekt Laudato televizije ovi su koncerti nakon pet godina postali prava platforma za mlade hrvatske vjernike koji duhovnom glazbom idu ukorak s vremenom, logistički, produkcijski i kvalitativno. ''Progledaj srcem'' istinski je pokazatelj koliko je bogato i napredno glazbeno stvaralaštvo duhovnih pjesama u Crkvi u Hrvatskoj.

Ksenija Abramović dobitnica je godišnje nagrade Hrvatskog društva katoličkih novinara za projekt Obiteljske televizije Laudato u 2017. godini. Zadarska nadbiskupija dodijelila joj je priznanje Svete Stošije za promicanje obiteljskih, vjerskih i narodnih vrjednota i zajedništva putem televizije i portala Laudato u 2019. godini, a Festival hrvatskog katoličkog filma Trsat 2015. godine dodijelio joj je posebno priznanje za produkciju audiovizualnog stvaralaštva. Dobitnica je međunarodne nagrade Global Leadership Award za 2014. godinu koju zajedno dodjeljuju organizacije Leadership Institute, Bow Group, World Congress of Families i Institut de Formation Politique, a dobitnica je i više stotina priznanja za humanitarni rad.

Balta je u svojemu je govoru posebno istaknuo rečenicu koju je večer prije u programu predstavljanja Laudato televizije citirala Ksenija Abramović.

- 'Nemojte samo sanjati svoj život, živite svoje snove'. Ksenija Abramović tu je rečenicu provela u život razdajući se poput svijeće. Večerašnja svečanost i nagrada samo su mali znak zahvalnosti za sav njezin rad i napore – rekao je Balta.

Nakon obrazloženja nagrade uslijedila je svečanost dodjele nagrade: plaketu nagrade koja sadrži detalj s vratnice splitske katedrale laureatkinji je predao akademski slikar Josip Botteri Dini, član Savjetodavnog vijeća manifestacije.

- Čast mi je uručiti Vam ovu nagradu, koju je Kuzma Kovačić načinio po uzoru na jedan od 28 reljefa s vratnica splitske katedrale koje je izradio Andrija Buvina u 13. stoljeću. On je u svoje vrijeme bio potaknut stvoriti to djelo koje će nadahnuti ljude na promišljanje, na reevangelizaciju. Rekao bih da upravo Vas i Vaše životno djelo možemo usporediti s tim djelom Andrije Buvine – jer Vi ste nam s Laudato televizijom dali mogućnost da i mi sudjelujemo u reevangelizaciji, i to ne samo na ovim prostorima. Hvala vam! – rekao je Botteri Dini.

Nakon uručenja nagrade prigodnu je riječ okupljenima uputila i sama dobitnica nagrade "Andrija Buvina" gđa Ksenija Abramović.

- Majka Angelica bila je klauzurna redovnica, klarisa, koja je započela projekt katoličke televizije EWTN s 200 dolara u džepu. Danas ta televizija doseže do milijardu i pol ljudi. U misli mi dolazi citat: 'Učinite nešto ludo, da bi Bog po vama mogao učiniti čudesno' – eto, tako sam se ja upustila u avanturu svog života, u avanturu Laudato televizije, koja je moja misija i dar hrvatskome narodu - zaključila je Abramović zahvalivši organizatorima i svima okupljenima.

Na samom kraju večeri ravnatelj manifestacije dr. sc. Miro Radalj zatvorio je 15. "Dane kršćanske kulture".

- Na svečanom otvorenju prije jedanaest dana pokazao sam vam katalog govoreći da će gotovo 70 kulturnih sadržaja u narednim danima oživjeti s vama i za vas. Sada, po završetku manifestacije, jako smo sretni i zadovoljni jer je sve prošlo u najboljem redu, čak i nadmašujući naša očekivanja, a to nam je posebno važno budući da ove godine slavimo jedan mali jubilej, petnaestu godinu manifestacije. Ipak, želim istaknuti da ovo nije Verbumova manifestacija: ovo je manifestacija svih autora, sudionika i ustanova koji su sudjelovali u organizaciji – nama je čast što im služimo kao poticatelji i osjećamo radost zbog autora koji su se odazvali suorganizaciji ovoga programa koji želi služiti kao susretište prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Ova manifestacija iznosi na vidjelo bogatu hrvatsku i europsku povijesnu baštinu pokazujući kako je ona utemeljena na kršćanskim korijenima, i ujedno pokazuje suvremene autore koji stvaraju na toj matrici – to ne bi bilo moguće bez brojnih suorganizatora i autora, i na tome im od srca hvala. Hvala i našim brojnim pokroviteljima i sponzorima, a na poseban način Savjetodavnom vijeću manifestacije na pomoći i podršci koja traje već dugi niz godina – rekao je Radalj.

Svečanost zatvaranja manifestacije glazbeno je popratio ansambl "Trio ConCerto": sopranistice Branka Pleština i Ida Bilić te orguljaš Mirko Jankov izvedbama duhovnih skladbi kršćanske baštine.

Tako je zaključen program ovogodišnjih 15. "Dana kršćanske kulture" koji su se, osim u Splitu, održali i u Šibeniku i Dubrovniku, donoseći desecima tisuća posjetitelja gotovo 70 najraznovrsnijih kulturnih događanja.