Na konferenciji za medije predstavljena knjiga "Sedam velikih mitova o Katoličkoj Crkvi"

U prostorijama nakladne kuće Verbum u četvrtak, 7. listopada na konferenciji za medije predstavljena je knjiga "Sedam velikih mitova o Katoličkoj Crkvi" Christophera Kaczora, a knjigu su predstavili mr. sc. Petar Balta i dr. sc. Miro Radalj, glavni urednik i direktor nakladne kuće Verbum.

Objavljena u izdanju nakladne kuće Verbum knjiga je to koja progovara o nekima od najuvrježenijih zabluda o Katoličkoj Crkvi, a dolazi iz pera autora Christophera Kaczora, profesora filozofije na Sveučilištu Loyola Marymount u Americi i autora dvanaest knjiga.

U svakomu je razdoblju, pa tako i danas, bilo onih koji su prema Katoličkoj Crkvi imali stav nepovjerenja i neprijateljstva. No je li takav stav opravdan ili se temelji na zabludama i predrasudama koje potječu iz nedovoljna poznavanja činjenica?

Ova knjiga odvaja činjenice od zabluda. Bez zaobilaženja negativnosti i bez opravdavanja onoga što je loše autor Christopher Kaczor na snažan i lucidan način pojašnjava službeni crkveni nauk i iznosi argumente o katoličkoj vjeri i praksi jasno pokazujući kako se negativan stav prema Crkvi temelji na nesporazumima i dezinformacijama.

Nijedna knjiga ne može obuhvatiti odgovore na sva pitanja i prigovore katoličanstvu, ali u ovoj knjizi analizira se sedam najkontroverznijih i najčešćih mitova o Katoličkoj Crkvi poput mita o katoličkoj iracionalnosti i suprotstavljanju znanosti, mita o katoličkoj ravnodušnosti prema ovozemaljskomu blagostanju i protivljenju čovjekovoj slobodi i sreći, mita o katoličkoj mizoginiji i mržnji prema ženi, mita o suprotnosti između ljubavi i prokreacije tj. ravnodušnosti prema ljubavi i zabrani kontracepcije, mita o katoličkoj homofobiji i oglušivanju o problem AIDS-a, mita o tome da je crkveno protivljenje istospolnim brakovima iracionalno i da znači nesnošljivost, te mita o svećeničkoj pedofiliji prema kojem je svećenički celibat uzrok seksualnog zlostavljanja maloljetnih osoba.

Ova knjiga zahvaljujući sveobuhvatnom pristupu i razumljivom jeziku čitatelju omogućuje razlikovanje činjenica od zabluda, a aktualnošću tema odgovara na neke od suvremenih izazova kako u Crkvi tako i u društvu uopće.