Muzej na Humcu slavi 140. rođendan Izvor: Foto klub "Fokus" Ljubuški

Muzej na Humcu slavi 140. rođendan

Na jučerašnji dan, 25. ožujka, prije točno 140 godina osnovan je Muzej franjevačkog samostana na Humcu, najstariji muzej u Bosni i Hercegovini.

Naime, 25. ožujka 1884. godine fra Anđeo Nuić (Drinovci, 1850. – Mostar, 1916.) napisao je i potpisao predgovor „Spomenika“, svojevrsnog statuta muzeja, postavši tako utemeljiteljem prvog muzeja u Bosni i Hercegovini, piše Facebook stranica Visit Ljubuski.

Ideja o osnutku muzeja pojavila se polovicom XIX. stoljeća u krugu hercegovačkih franjevaca. Studiranje na talijanskim i austrijskim sveučilištima u to vrijeme i razgledanje muzeja u kojima su mogli vidjeti i poneki izložak iz svog zavičaja, s jedne strane, a s druge strane nedostatak škola i kulturnih institucija, probudili su zamisao o utemeljenju takve institucije i na našem području.

Prvi veliki korak ka realizaciji ideje o utemeljenju muzeja napravio je fra Petar Bakula (Batin, 1816. – Mostar, 1873.), arheolog i povjesničar. On je 1867. godine objavio svoj „Šematizam“ na latinskom jeziku u kojemu je iznio svoja zapažanja i istraživanja iz oblasti arheologije, povijesti, povijesne topografije, etnologije, prirodnih disciplina i dr.

Njegov rad nastavio je Fra Anđeo Nuić. Nakon osnutka muzeja on je izvijestio franjevačku upravu na Širokom Brijegu o svom radu. Napisao je da je „priredio jednu sobu za Sbirku svakovrsnih stvari, koliko prirodoslovnih, toliko archeologički – kao starinski novac, oružje, itd.“

Muzejska zbirka popunjavala se svakojakim predmetima, pa je ta soba ubrzo postala tijesna. Što zbog nedostatka i adaptacije prostora, što zbog ratnih nedaća, muzej se ‘selio’ više puta. Današnji, stalni postav otvoren je javnosti 2002. godine.

Rad muzeja je obilježen brigom za arheološkom i etnološkom građom te za predmetima crkvene umjetnosti. Te su zbirke vrijednih predmeta, osim otkupom i darovima, prikupljane i sustavnim arheološkim istraživanjima.

U kompleksu se osim arheološkog muzeja nalaze i galerija „Majka“, lapidarij te knjižnica. Proslava ove značajne obljetnice, 140 godina od osnutka muzeja, bit će početkom listopada ove godine, oko blagdana sv. Franje. (kta/fb)

Označeno u