POSTAVLJENI NOVI VITRAJI NA CRKVI SV. KATE U LJUBUŠKOM

U središtu Ljubuškog nalazi se filijalna crkva posvećena sv. Kati, zaštitnici grada. Ova crkva imala je burnu povijest, uvijek nekako u sjeni slavnijeg samostana i župne crkve sv. Ante na Humcu. Značajniji unutarnji i vanjski radovi na crkvi počeli su tek iza 1980.-tih godina.

Najnoviji zahvat izveden u srijedu 15. studenog je postavljanje vitraja na nekoliko bočnih prozora crkvene lađe, u sklopu pripreme za proslavu sv. Kate koja se slavi 25. studenog kada će vitraji biti blagoslovljeni. Vitraji predstavljaju Milosrdnog Isusa, srce BD Marije, sv. Josipa, sv. Franju, sv. Klaru i sv. Iliju, a djelo su akademskog kipara i prof. likovne kulture Tonija Kozarića.
Toni Kozarić živi u Ljubuškom, a radi u Majčinom selu u Međugorju. Do sada se predstavio slijedećim djelima: Bogorodica s djetetom, vrt Novicijata na Humcu, Ljubuški, Oltarni mozaik Posljednje večere, kapelica u Crnim Lokvama, Široki Brijeg, Oltarni mozaik, oltar i ambon u crkvi u Vitini, križne postaje na Klobučkom brdu, oltarni mozaik u kapelici Majčinog sela, Međugorje, Gospin kip u crkvi u Kostajnici, Konjic, Kip za FRAMA FEST 2017. Mostar i kip sv. Ivana Pavla II. u župi Pothum kod Livna te gipsane ploče s likom Gospe i sv. Josipa te postaje križnog puta za Poljski hodočasnički dom u Međugorju. Njegov najnoviji rad je mozaik "Povijest župe" na staroj crkvi u Gradnićima.

I ove prekrasne vitraje odlikuje Tonijev karakteristični umjetnički potpis: čvrste, realistične linije prikaza, naglašena jednostavnost i čistoća izražaja koja odbacuje suvišno, koncentrirajući se na poruku koju želi prikazati svojim djelom, a koja je obično pojačana različitim simbolima ili motivima iz okoline koji su povezani s prikazanim sadržajem. Sakralna umjetnost je dio njegove prirode i plod je njegove osobne vjere koju izražava na svoj način i u skladu s vremenom i prostorom u kojem će se djelo nalaziti.
Povijest crkve sv. Kate

Samostan i crkva sv. Kate u Ljubuškom su postojali prije pada Hercegovine pod Turke. Samostan je, prema najstarijem spomenu, izgrađen 1435. godine. Turci su ga srušili 1563. godine. Nakon oslobođenja od Turaka, iz poštovanja prema ranokršćanskoj mučenici, a prije svega zbog potrebe vjernika samoga grada i okolnih sela, razmišljalo se o gradnji nove crkve svete Kate. Katolički vjernici koji su radili u državnim službama u Ljubuškom odlučili su 25. ožujka 1888. godine „da se na zidinama stare crkve sv. Kate podigne nova crkva“.

Iz nepoznatih razloga gradnja crkve započela je 1906. godine. Zbog nedostatka materijalnih sredstava gradnja crkve slabo je napredovala. Uz brojne probleme koje su imali graditelji, crkva je pokrivena 1912. godine. Onda je uslijedio dug zastoj. Gradnja je završena tek 1928. godine i od tada se u njoj slave svete mise nedjeljom i blagdanima. Zvonik crkve dovršen je 1940. godine.
Nakon Drugog svjetskog rata komunističke su vlasti crkvu svete Kate pretvorile u trgovačko skladište. Tek je 1963. vraćena fratrima koji su je obnovili i opskrbili nužnim namještajem. Godine 1983. promijenjen je dotrajali krov, pokrivena je bakrom te je obnovljena cijela vanjština. Drveni kor srušen je 1984. godine i podignut veći, betonski. Pod u crkvi popločan je bračkim kamenom, nabavljene su klupe, ugrađeno ozvučenje i postavljene nove postaje križnog puta, a preuređen je i oltarski dio. Oltar je okrenut prema puku, a svetohranište je postavljeno na desnoj strani iza oltara. U isto vrijeme nabavljene su orgulje stare preko 140 godina, vjerojatno najstarije u Hercegovini. Tijekom Domovinskog rata krov na crkvi bio je djelomično oštećen, a popravljen je 1995. i 2002. godine.

Paula Tomić/medjugorje-info.com

Označeno u