Kratka meditacija uz peti korizmeni petak

Put do novoga neba i nove zemlje ne prolazi mimo kalvarijskoga brda.

Tako je u životu svakoga čovjeka koji teži istini. Danas te masa slavi, sutra te raspinje. Zar ne bi bez uskrsnuća sve to bilo besmisleno? Zar ne bi bez Isusova obećanja novoga života sve to bilo samo jedan apsurdni igrokaz sudbine?

Po križu ću te prepoznati, kao da nam govori Isus u svom pohodu ka punini otkupljenja, i poziva nas da ga slijedimo. Neki odustanu, neki se razbježe ili sakriju. Nakon mahanja maslinovim grančicama i velikog oduševljenja nije lako se suočiti s tamom koja silazi nad svijet. Htjeli bi novost bez žrtve, preobražaj bez patnje. Ali to ne ide. Svatko mora proći vlastitu kalionicu da bi postao potpuni čovjek. Školu života preskaču samo začudne duše koje su već položile za anđeoski kor. I one odlaze ranije s ovoga svijeta iz nama nedokučivih razloga.

Križ je pečat tvoje sudbine, tvoj rukopis, potvrda ljubavi. Zrenje i rast, spoznaja i pročišćenje. Tko god se pouzdaje u čovjeka kao spasitelja, a ne u Boga, na krivom je putu. Čovjek ne spašava, čovjek ne otkupljuje, samo Bog to može i čini. Bogočovjek. Onaj koji u sebi spaja našu zemaljsku i nebesku sudbinu i otvara nam vrata vječnosti. Da Isus nije Otkupitelj, kako bi čovječanstvo izišlo iz limba? Nad ponorom propasti svijeta koji gubi vlastito središte, tko nas može spasiti? Čovjek? Ma koliko bio moćan, mudar i velik, svet i dobar, nijedan čovjek nema tu moć ni snagu.

Svijet je danas u kaosu vlastite disperzirane percepcije. Izgubio je središte. Vrednote nisu samo relativizirane, one su potrošene, izgubljene, isušene kao prazni pojmovi, bez krvi, bez kisika, bez života. Nemaju puninu, nemaju snagu da pokreću umorne i rezignirane ljude. To je najveća opasnost za suvremenoga čovjeka. Ako u svojem zamoru ne pronađe iznova božansku iskru, čovjek će se prepustiti življenju sofisticiranog beznađa, racionalizirat će svoj očaj do te mjere da će vlastiti nihilizam slaviti kao majku svih vrednota. Prezir će se ustoličiti kao okrutni vladar. Prezir prema životu, nedužnosti, sreći, vedrini, istini i vječnosti. Po križu ću te prepoznati. Po križu koji krvari i svijetli, koji rasvjetljuje put i rastvara nebesa.

Pročitajte više meditacija