Vlč. Tomislav Ivančić: Molitva i grijeh

"Uđimo, poštovani čitatelju, zajednički u mudrost življenja. Htio bih ti govoriti danas o molitvi.

Učiti Očenaš znači istinski moliti. Očenaš nam je darovao Isus Krist, Sin Božji, Očenaš je, dakle, Božja molitva darovana čovjeku. Prvi ju je molio Isus Krist, a sada je na tebi da je moliš. Dok moliš Očenaš, znaj da s tobom moli Isus, ali s tobom moli i čitavo nebo i mnoštvo ljudi koje je nakon njega kroz stoljeća i tisućljeća molio tu molitvu. Ta je molitva postala srce svih kršćana živih i pokojnih. Moleći Očenaš ti nisi sam u molitvi, uključen si u bezbroj pokoljenja koja s tobom mole. Moliti Očenaš znači najprije stati pred Boga i u svijesti razmisliti o Njegovu liku, podsjetiti se da te obasjava Njegov olinski pogled, polako izgovarati Oče naš, meditativno i sa sigurnošću da Bog čuje tvoj glas.

No, da bi tvoja molitva postala molitvom djeteta, koje s pouzdanjem prilazi Ocu, potrebno je stalno učiti tu molitvu. Isus nas je pri kraju Očenaša učio da Ocu treba reći: Otpusti nam duge naše kako i mi otpuštamo dužnicima našim. Grijeh nas, naime, dijeli od Boga. Grijeh je neprijateljstvo s Bogom. Grijeh je okretanje leđa Bogu. S neprijateljem se ne može razgovarati. Stoga, dok se ne oslobodiš grijeha, dok ne makneš to brdo grijeha koji kao zid stoji između tebe i Boga, ne možeš s Njime razgovarati i ne možeš iskusiti Njegovu blizinu. Kako da se oslobodiš grijeha? Isus je došao i preuzeo tvoje grijehe na sebe, pribio ih na križ, bacio u svoj grob i uništio ih. Na tebi je da Isusu predaš svoje grijehe da ih On oprosti i uništi i osposobi te da možeš k Ocu. Ako si nekoga povrijedio, ne možeš s njime razgovarati. Želiš li, pak, s njime razgovarati, najprije ga zamoli da ti oprosti. Tako je i s Bogom. Reci Bogu svoje grijehe, reci da ti je žao što si Ga povrijedio, imenuj grijeh jedan po jedan i osjetit ćeš kako s tebe silazi teret, a Božja nazočnost je sve bliža.

No osim grijeha može te opterečivati i uvreda drugih koja je u tebi stvorila mržnju. Ako te netko povrijedio, imaš potrebu da mu se osvetiš, ljutiš se na njega, osjećaš da ga mrziš. dokle god mu ne želiš oprostiti, ostaješ u mraku, u mržnji, u ljutnji. Bog je ljubav i to opraštajuća ljubav, milosrdna ljubav. Kako ćeš ti koji ne praštaš razgovarati s Bogom koji prašta. Kako će mržnja u tebi moći razgovarati s Bogom koji je ljubav? Želiš li da te obasja Božje svjetlo, da s Bogom postaneš prijatelj, želiš li da pobijediš zlo i da se izliječi rana koju ti je zadao onaj koji te povrijedio, onda je jedini način da oprostiš i tako imaš pristup Bogu koji je ljubav.

No, kako oprostiti? Za praštanje je najrpije potrebna odluka da oprostiš. Ali uvreda je ostavila ranu u tebi. Da bi mogao izliječiti ranu, najprije pokušaj moliti za onoga koji te povrijedio. Bogu, naime, reći hvala što ti je dao priliku da i ti možeš nekome oprostitit. Bog je naime rekao: Ako vi ne oprostite, ni vama se neće oprostiti. Ako vi, pak, oprostite i vama će Otac nebeski oprostiti. Evo sada prilike da se oproste tebi grijesi, jer ti opraštaš onome koji je tebe uvrijedio. Pokušaj zatim u mašti, u mislima, zajedno s Isusom poći tom čovjeku i reći: Opraštamo ti. Nemoj žuriti da ideš pred oči tom čovjeku, pa da mu pružaš ruku. Najprije izliječi srce, onda ćeš lako doći u dodir s njime. Ustraj neko vrijeme u praštanju, dokle god ne osjetiš da ti je srce slobodno i da se možeš mirno nasmiješiti onome koji te je povrijedio i biti ponovo s njime prijatelj. Sad su uklonjene dvije zapreke između tebe i Boga: tvoji grijesi i mržnja zbog uvrede drugih. Sada možeš lakše razgovarati s Bogom. Pokušaj to odmah. Neka te prati Božja zaštita."

Povratak nade, Vlč. Tomislav Ivančić