Božićni dani u Međugorju

Božićni dani polako se otpetljavaju i prolaze, hladnjaci se prazne od kolača i blagdanskog jela i nakratko u živote svih nas uplovljava radna svakodnevica prije kulminacije novogodišnjeg slavlja.

Međugorje također ovih dana živi svojevrsne 'dane tišine' nakon što je za Božić zabilježen posjet od oko 4000 domaćih i stranih hodočasnika. I ove godine, kao i inače zadnjih godina, najbrojniji su bili hodočasnici iz Ukrajine (njih oko 2200 uz pratnju od oko osamdesetak svećenika). Glavna nakana njihova hodočašća bila je molitva za mir u Ukrajini. Iza njih po brojnosti slijedili su Poljaci i Talijani.

Za par dana očekuje se dolazak puno većeg broja hodočasnika iz svih krajeva svijeta koji već tradicionalno, bilo u grupama, bilo pojedinačno, doček Nove godine žele provesti na hodočašću, u molitvi i na svetoj misi.

Tako će u Međugorju u subotu, 31. 12. na Staru godina molitveni program započeti krunicom u 17 sati, a sveta misa zahvalnica za proteklu 2022. godinu biti će u 18,00 sati.

Molitveno bdijenje pred svetkovinu svete Marije Bogorodice, odnosno molitveni doček Nove godine započeti će u 22 sata, a misno slavlje početi će oko 23,30 sati.

JASLICE U CRKVI i ISPRED CRKVE

U danima pred Božić bili smo svjedoci nečuvene „krađe Boga iz Božića“, kojeg su na svim poljima, mjestima i slikama zamijenili komercijalni likovi Djeda Božićnjaka, Orašara i patuljaka-gnoma koji kao da su izvirali sa svih plakata, reklama, prozora i trgovina.

Program molitvenog dočeka Nove godine u Međugorju

Jadni mali Isus na svoj rođendan ostao je još samo uprizoren po crkvama i pokojem baš tradicionalnom, katoličkom domu čiji stanovnici nisu dopustili da im ovaj silni „antibožićni marketing“ ispere mozak. Njegova agresivnost je tako perfidna, jer sve ono što se nudi izgleda tako slatko, veselo, moderno, cool, baš kao ono „Hollywoodski božićno“…

Doista se treba dobro sabrati u glavi kako bi se shvatilo kako to nema veze s pravim, katoličkim Božićem – onim što zapravo slavimo: rođendanom našeg Boga na kojem nije bilo ni bajkovitih Orašara niti magijskih gnoma!

Zato prikazi crkvenih jaslica koje najčešće još jedino predstavljaju stvarnu scenu Isusova rođenja imaju dodatnu vrijednost jer ostaju kao jedini „znakovi“ onog ispravnog svjetonazora kojeg mogu vidjeti i usvojiti naša djeca.

U župnoj crkvi sv. Jakova u Međugorju, jaslice su, kao inače par zadnjih godina, izmaknute ispred vanjskog oltara i smještene u lijevi kut crkve, u kut gdje obično sjede pjevači. Bila je to želja časnih sestara franjevki koje služe u župi kako bi unijele nešto novo u dinamiku prikaza jaslica, a i iz praktičnih razloga jer se ovako oslobodio centralni prostor crkve za mnogobrojne svećenike koji će biti prisutni na svetim misama tokom božićnih i novogodišnjih slavlja.

Jaslice je od već postojećih figura i eksterijera oblikovao akademski umjetnik Toni Kozarić.

Ni ove godine nije bilo uprizorenja Živih jaslica koje su inače znali postaviti i izvesti na dan Božića, Nove godine i Nevine dječice, članovi Zajednice Cenacolo uz pomoć mještana. Umjesto toga, ispred župne crkve s desne strane, uz već prepoznatljivu veliku osvijetljenu instalaciju zvijezde repatice, oni su izradili i postavili velike skulpture Svete Obitelji uklopljene u prikaz štale u pećini.

Kako sve to u stvarnosti izgleda možete pogledati u našoj fotogaleriji:

bozic u medugorju 5

bozic u medugorju 3

bozic u medugorju 2

bozic u medugorju 1