Fra Jozo Grbeš: Autentičan život mijenja svijet Rudolf Baier

Fra Jozo Grbeš: Autentičan život mijenja svijet

U Međugorju je u toku 26. međunarodna duhovna obnova za svećenike koja je okupila oko 270 sudionika iz 35 zemalja.

U utorak 4. srpnja, drugog dana obnove, program je započeo klanjanjem pred Presvetim, a nakon toga sudionicima se obratio koordinator duhovne obnove međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić, koji je sve prisutne pozdravio u ime župe i svih franjevaca koji djeluju u ovoj župi.

Okupljenim svećenicima i redovnicima zatim se obratio i apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje nadbiskup Aldo Cavalli.

Bogato sadržajem i značenjem bilo je obraćanje svećenicima koje je izrekao Provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Jozo Grbeš:

“Ne znam jesam li u pravu, no mislim kako imamo dvije vrste svećenika. Imamo jednu vrstu koja svoj posao obavlja administrativno dobro, odlično. Oni grade, rade, vode zajednice dobro. To je obavljeno po propisima, ali bez duha. Imamo drugu vrstu, koja sve što radi, radi iz snage duha Božjega. I to je vidljivo. Mislim da je do nas braćo, gdje god jesmo, u kojim god zemljama jesmo, u kojem kontekstu jesmo, da je do nas. Mi smo pozvani voditi te zajednice, pozvani smo donositi im Krista. Mislim da naš autentičan život dovodi ljude Kristu. Na jednostavan način, mislim da je naš poziv onakav kao i Marijin, sve što ona kaže u svim svojim ukazanjima, kroz cijelu povijest, uključujući i Međugorje, jest dovoditi ljude Kristu. Mislim da je temelj te autentičnosti biti ponizan čovjek. Previše je ega u našim redovima, previše je ega u našoj Crkvi, previše je ega u našim službama da ponizan život postane autentičan, da autentičan život mijenja svijet”.

duhovna obnova za svecenike2