NAJAVA: Proslava Uzvišenja Križa Kristova u Međugorju

Prve nedjelje nakon proslave blagdana Male Gospe (8. rujna), u međugorskoj župi se tradicionalno slavi Uzvišenje Križa Kristova. Ove godine Proslava UZVIŠENJA KRIŽA KRISTOVA pada u sljedeću nedjelju 12. rujna 2021.

Svečanu sv. Misu na Križevcu u 11,00 sati predslaviti će fra Goran Azinović, kapelan u župi Krista Kralja u Čitluku. Budući da se na ovaj dan u Međugorje sliju rijeke hodočasnika, preporučuje se poći na Križevac nešto ranije.

Svete Mise za one koji se ne mogu popeti na Križevac počinju u župnoj crkvi u 7, 8, 12 i 19 sati, a u područnim crkvama nema svetih misa. Također nema uobičajene molitve krunice na Brdu ukazanja u 14 sati.

Podsjetimo se i povijesti nastanka križa na Križevcu. U čast 1900. godine Otkupljenja 1933./34., potaknuti tadašnjim župnikom fra Bernardinom Smoljanom, međugorski su župljani, usprkos velikoj neimaštini, na brdu ponad Međugorja sagradili monumentalni betonski križ. U njegovo su križište ugrađene relikvije Isusova križa dobivene iz Rima. Prvi put je tamo slavljena sveta misa 16. ožujka 1934. Toga dana promijenjeno je i ime brda: umjesto dotadašnjeg imena Šipovac, brdo se nazvalo Križevac.

Već u rujnu 1935. biskup fra Alojzije Mišić je odredio da se blagdan Uzvišenja sv. Križa u Međugorju slavi prve nedjelje nakon blagdana Male Gospe, te da se tada na Križevcu slavi «pučka misa». Sve do 1981. bio je to blagdan međugorskih župljana i prijatelja iz okolnih mjesta, a od 1981. blagdan hodočasnika iz cijelog svijeta koji će i ove godine u velikom broju pohrliti na Križevac.

Označeno u