Sadržaj s oznakom: Križevac

U subotu 16. ožujka 2024. zajedničkom molitvom križnog puta na Križevcu u 14 sati, župljani i hodočasnici obilježili su 90 godina od završetka izgradnje križa na Križevcu i slavlja prve Euharistije na brdu koje je u posljednjim desetljećima postalo glasovito u cijelom svijetu.

Danas se navršava 90 godina od završetka izgradnje križa na Križevcu i slavlja prve sv. mise pod tim križem.

Godine 1983. doživjela sam tešku prometnu nesreću prelazeći ulicu u Chicagu.

Graditelji križa na Križevcu nisu mogli ni sanjati da će on postati jedno od stožernih mjesta molitve ne samo u župi i njezinu okružju, već i u cijelome svijetu.

Tog dana kad nam je prof. Bilić rekao da naš sin Lovro, tada dječak od sedam mjeseci, ima hemofiliju, bili smo zbunjeni i prestrašeni, a nisam odmah ni shvaćala težinu te bolesti.

Nitko ne može točno utvrditi koliko se dogodilo čuda i čudesnih ozdravljenja otkako se u međugorskoj župi Gospa ukazala djeci.

Od 1934. svake se godine u prvu nedjelju iza Male Gospe slavi sveta Misa na Križevcu.

U Jubilarnoj sv. godini devetnaestoljetnice smrti na križu našega Spasitelja Isusa, koja je započela u travnju 1933. i završila u travnju 1934. župljani župe Međugorje, sa svojim su župnikom fra Bernardinom Smoljanom, odlučili su učiniti nešto od onoga na što je poticao papa Pio XI. i mjesni biskup o. Alojzije Mišić.

Objavljeno u Medjugorje | 9.9.2023.

SVETA MISA NA KRIŽEVCU

U župi Međugorje od 1934. svake se godine u prvu nedjelju iza Male Gospe slavi Blagdan Uzvišenja svetog Križa svetom Misom na Križevcu.

Na današnji dan, svega dva mjeseca nakon što se Gospa ukazala u Međugorju,  25 kolovoza 1981, nečemu izuzetnome su svjedočili mnogi župljani Međugorja, svećenici i ljudi iz okolnog područja.

Jedno od ozdravljenja u Međugorju doživio je i Andrea De Luca, Talijan iz Da Castellammare za kojeg liječnici nisu imali lijeka.

Kao dobri katolici ne možemo nego biti zadovoljni pozitivnim utjecajem kojeg su imala Gospina ukazanja u Međugorju posljednjih godina.

Danas se navršava 89 godina od završetka izgradnje križa na Križevcu i slavlja prve Euharistije na brdu koje je u posljednjim desetljećima postalo glasovito u cijelom svijetu.

Za sve hodočasnike, ali i mještane koji sa svojim automobilima često upadaju u prometne čepove za udarnih hodočasničkih datuma u Međugorju, svakako je sretna vijest da je asfaltirana cesta Kovačica – Križevac.

Dr. Mighelia Espinosa (Cebu, Filipini) bolovala je od raka.

Stranica 1 od 4