Sadržaj s oznakom: Križevac

Godine 1983. doživjela sam tešku prometnu nesreću prelazeći ulicu u Chicagu.

U Međugorju se Blagdan Uzvišenja svetog Križa ne slavi 14. rujna kad inače spada po liturgijskom kalendaru, nego prve nedjelje nakon Male Gospe, svetom misom na brdu Križeva.

U Jubilarnoj sv. godini devetnaestoljetnice smrti na križu našega Spasitelja Isusa, koja je započela u travnju 1933. i završila u travnju 1934. župljani župe Međugorje, sa svojim su župnikom fra Bernardinom Smoljanom, odlučili su učiniti nešto od onoga na što je poticao papa Pio XI. i mjesni biskup o. Alojzije Mišić.

Od 1934. svake se godine u prvu nedjelju iza Male Gospe slavi sveta Misa na Križevcu.

Nitko ne može točno utvrditi koliko se dogodilo čuda i čudesnih ozdravljenja otkako se u međugorskoj župi Gospa ukazala djeci.

Dr. Mighelia Espinosa (Cebu, Filipini) bolovala je od raka.

Graditelji križa na Križevcu nisu mogli ni sanjati da će on postati jedno od stožernih mjesta molitve ne samo u župi i njezinu okružju, već i u cijelome svijetu.

Tog dana kad nam je prof. Bilić rekao da naš sin Lovro, tada dječak od sedam mjeseci, ima hemofiliju, bili smo zbunjeni i prestrašeni, a nisam odmah ni shvaćala težinu te bolesti.

Prve nedjelje nakon proslave blagdana Male Gospe (8. rujna), u međugorskoj župi se tradicionalno slavi Uzvišenje Križa Kristova. Ove godine Proslava UZVIŠENJA KRIŽA KRISTOVA pada u sljedeću nedjelju 12. rujna 2021.

Na današnji dan, svega dva mjeseca nakon što se Gospa ukazala u Međugorju,  25 kolovoza 1981, nečemu izuzetnome su svjedočili mnogi župljani Međugorja, svećenici i ljudi iz okolnog područja.

Jedno od ozdravljenja u Međugorju doživio je i 21-godišnji Andrea De Luca, Talijan iz Da Castellammare za kojeg liječnici nisu imali lijeka.

Jutros u 06:00 sati povorka hodočasnika okupila se ispred crkve sv. Franje Asiškog u Čapljini u nakani hodočašća u Međugorje.

Danas se navršava osamdeset i sedam godina od završetka izgradnje križa na Križevcu i slavlja prve sv. mise pod tim križem.

Kao dobri katolici ne možemo nego biti zadovoljni pozitivnim utjecajem kojeg su imala Gospina ukazanja u Međugorju posljednjih godina.

U nedjelju 13. rujna 2020. u Međugorju je proslavljen župni blagdan Uzvišenja sv. Križa, čija liturgijska proslava pada u ponedjeljak 14. rujna.

Blagdan Uzvišenja Svetog Križa u župi Međugorje zove se „Križevac“ i tradicionalno se slavi prve nedjelje nakon Male Gospe, iako je njegov liturgijski datum 14. rujna.

Stranica 1 od 3