Peti dan Devetnice sv. Jakovu apostolu, zaštitniku župe Međugorje

U utorak 20. srpnja, na blagdan svetog Ilije proroka, uz čije ime se u hrvatskom narodu vežu brojne priče i legende, bio je peti dan Devetnice sv. Jakovu apostolu, zaštitniku župe Međugorje.

Molitvu krunice prije večernje svete mise molili su župljani Međugorja. Glazbenim pjevanjem večernju svetu misu animirala je mlada župljanka DRINA DODIG.

Sv. Ilija je simbol snage i neustrašivosti. U pučkom vjerovanju sveti Ilija zapovijeda gromovima pa se naziva i Ilija gromovnik. Prema starohrvatskoj legendi sveti Ilija Gromovnik vozi kola po oblacima zbog čega dolazi do grmljavine. U hrvatskim pučkim vjerovanjima sv. Ilija zapovijeda gromovima, olujama i kiši.

Sveti Ilija je zaštitnik mnogih hrvatskih župa i gradova. Između ostalog zaštitnik je Đakovačko-osječke nadbiskupije, a Hrvati u Bosni i Hercegovini slave ga kao zaštitnika Bosne i Hercegovine.

Blagdan Svetog Ilije pada pada u najsušnije i najtoplije doba godine. Običaj je da se za taj blagdan ne radi u polju kako se ne bi navukao svečev gnjev.

Starozavjetni prorok Ilija bio je rodom iz Tišbe (današnji Jordan) i djelovao je u IX. stoljeću prije Krista. Prema Svetom pismu u doba izraelskih kraljeva Ahaba i Ahasje vatreno se borio za vjeru u jednoga pravoga Boga, Jahvea. Njegovo ime u hebrejskom jeziku znači „Jahve je moj Bog“, a za tu se istinu prorok Ilija cijeli svoj život i zalagao.

Upravo ovu karakteristiku sv. Ilije, da se nije bojao pobuniti protiv krive politike svoga kralja i kraljice, te da je cijeli svoj život bio progonjen zbog toga što nije želio zanijekati istinu da je samo Jahve jedini i pravi Bog, u svojoj gorućoj propovijedi istaknuo je večerašnji predslavitelj svete mise fra Anthony Burnside, pozivajući i nas vjernike da se zalažemo za istinu i pravdu po uzoru na sv. Iliju.

Inače, fra Anthony je rođen je u Melbourneu u Australiji. Nakon završtetka školovanja (hortikultura i zemljopis), 1989. godine turistički posjećuje Europu. Nakon Dubrovnika i Mostara, dolazi u Međugorje, gdje doživljava snažno duhovno iskustvo koje mu u potpunosti promijeni život. Upisuje studij teologije i zaređuje se za katoličkog svećenika. Iznimno oduševljen Hrvatima, svoje redovnički poziv nastavlja služiti u Franjevačkoj provinciji Hercegovine. Svake treće godine posjećuje rodnu Australiju, gdje se i tamo gotovo cijelo vrijeme druži s Hrvatima, čiji jezik odlično govori.