Rekonstrukcija kamena oko Gospina kipa na Podbrdu

Ako ste nedavno posjetili mjesto ukazanja na Podbrdu, mogli ste primjetiti kako je kamen koji u obliku šesterokrake zvijezde (Davidova zvijezda*) okružuje Gospin kip na više mjesta napukao ili se odlijepio zbog vode koja je ušla između ploča, te ih zbog promjene temperature nadigla i deformirala.

A često su njegovom pucanju uzrok i sami hodočasnici koji su po njemu hodali želeći ostaviti svoje molitvene nakane u blizinu kipa. PROČITAJTE: Kako je postavljen Gospin kip na Brdu ukazanja?

Ipak, momci iz Zajednice Cenacolo (koji su već prijašnjih godina postavili osvjetljenje uz molitvene postaje sva tri otajstva krunice na Podbrdu), razmišljaju o tome kako mjesto Gospina ukazanja ponovno urediti. U svojim radionicama naime već režu i pripremaju novi kamen kojim će se obložiti ta kamena zvijezda. Zatekli smo ih danas (srijeda 10. 4. 2019.) kako provjeravaju dimenzije i polako skidaju staru kamenu oblogu.

Budući da već poznajemo kako su momci iz Cenacola brzi i efikasni, vjerujemo da će, baš kako i dolikuje, lijepa šesterokraka zvijezda oko Gospina kipa ubrzo zablistati novim sjajem!

*Davidova zvijezda (hebr. magen David: Davidov štit), simbol u obliku dva trokuta koji su spojeni u heksagram koji u judaizmu simboliziraju − baš kao i kineski znak jin i janga ili kršćanski križ − prožimanje i pomirenje dvije suprotne strane života: neba i zemlje, duha i materije, svjetlosti i tame, muškarca i žene, vremena i prostora, duše i tijela, noći i dana, nevidljivog i vidljivog svijeta. Ime je dobila po kralju Davidu. U starom vijeku se nalazi ovaj simbol kod različitih naroda, u židovstvu tek u 7 st. na jednom hebrejskom pečatu koji je bio nađen u Sidonu. Od 18 st. postaje opći židovski vjerski simbol. Na prvom cionističkom kongresu u Baselu 1897. proglašena je židovskim nacionalnim simbolom, a od 1948. nalazi se na zastavi države Izrael.

Foto:Mario Ostojic