Šesti dan Devetnice sv. Jakovu apostolu, zaštitniku župe Međugorje

U utorak 20. srpnja bio je šesti dan Devetnice sv. Jakovu apostolu, zaštitniku župe Međugorje.

Molitvu krunice prije večernje svete mise molila su djeca iz Majčina sela, a lijepa razmatranja prije otajstava meditirao je fra Dragan Ružić, ravnatelj Sela. Ono što uvijek dirne u srce su dječji glasovi kad mole. Svi koji sretnu djecu iz Majčina sela budu oduševljeni njihovim poznavanjem molitve i tekstova svete mise, jer doista oni od malena sa svojim tetama svako večer mole krunicu u svojim kućama, a redovni su i na svetim misama u Selu, pa već kao maleni ponavljaju molitve skupa sa svećenikom. I to se večeras moglo osjetiti u njihovim molitvama.

Večernju svetu misu predslavio je fra Antonio Šakota, svećenik odrastao u župi Čitluk kojem je Međugorje poput druge kuće. U svojoj se propovijedi baš lijepo i korisno te nadasve duboko oslonio na tumačenje Božje Riječi – na ono što su svećenici zapravo i pozvani činiti: sjeme Božje Riječi protumačiti tako da je vjernici mogu razumjeti, a onda je na njima (na njihovim „tlima, odnosno karakteristikama duše“) odgovornost koliko će to sjeme donijeti ploda u njihovim životima. Baš o tome je i govorio fra Antonio tumačeći prispodobu o Sijaču.

Podsjetimo kako je fra Antonio Šakota rođen 31. svibnja 1986. g. u Mostaru, u obitelji pok. Davora i Ivanke r. Soldo. Kršten je 14. lipnja u crkvi sv. Petra i Pavla u Mostaru, a sakrament svete potvrde je primio 11. svibnja 2002. g. u crkvi Krista Kralja u Čitluku. Osnovno i srednje obrazovanje stječe u Čitluku - u Osnovnoj školi fra Didaka Buntića i Općoj gimnaziji dr. fra Slavka Barbarića. Nakon godinu dana provedenih na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, gdje je započeo studij Engleskog i njemačkog jezika i književnosti, odlučuje stupiti u Franjevački red te ulazi u postulaturu 25. rujna 2006. g. na Humcu. 15. srpnja 2007. g. oblači franjevački habit i započinje novicijat koji dovršava polaganjem prvih zavjeta 13. srpnja 2008. g. Svoje svečane zavjete položio je u Mostaru, 16. rujna 2012. g. Za đakona je zaređen u Jeruzalemu, 29. lipnja 2013. g., a za prezbitera u Mostaru, 29. lipnja 2014. g. Mladu misu proslavio je u crkvi Krista Kralja u Čitluku, 10. kolovoza 2014. g. Filozofsko-teološki studij pohađa od 2008. do 2011. g. u Zagrebu pri Katoličkom bogoslovnom fakultetu te s istim nastavlja u Jeruzalemu, pri papinskom učilištu Studium Theologi-cum Jerosolymitanum, gdje ga i dovršava 19. lipnja 2014. g. Diplomirao je na temu L’esperien-za di Simon Pietro in Gv 21,1-17 quale rilettura dell’iniziazione cristiana, pri katedri Svetoga pisma. Svoje svećeničko djelovanje započinje 2014. g. kao župni vikar u samostanu i župi sv. Petra i Pavla u Mostaru, a od 2018. god. se nalazi u Zürichu.

Glazbenim pjevanjem večernju svetu misu animirala je mlada župljanka DRINA DODIG.