U MEĐUGORJU PROSLAVLJENA MISA ZA POKOJNOG PAPU BENEDIKTA XVI. Mary TV

U MEĐUGORJU PROSLAVLJENA MISA ZA POKOJNOG PAPU BENEDIKTA XVI.

Papa Benedikt XVI. preminuo je u subotu 31.12. 2022. u 95. godini života u samostanu unutar vatikanskih vrtova, gdje se preselio nakon što je postao prvi papa u 600 godina koji je dao ostavku.

Sprovodnu misu za Benedikta XVI. u četvrtak 5. siječnja 2023. na Trgu sv. Petra u Vatikanu predslavio je papa Franjo. Uz njega je slavilo više od 120 kardinala, više od 400 biskupa, približno četiri tisuće svećenika te oko 50.000 vjernika. Nakon mise tijelo Pape emeritusa položeno je u grobnicu u kripti bazilike. U lijesu pokojnika nalaze se i drugi predmeti poput teksta o njegovu životu i pontifikatu.

Podsjetimo kako je znakovit izbor imena koji je papa Benedikt uzeo: Benedikt kao uspomenu na Benedikta XV. koji je bio tzv. Papa mira i na sv. Benedikta koji je imao načelo "moli i radi". Zanimljivo je i njegovo biskupsko geslo "suradnici istine". On nije bio samo tragatelj za istinom, nego je bio Papa koji je bio spreman surađivati s ljudima.

Među 50 tisuća okupljenih vjernika na Trgu sv. Petra i u Via della Conciliazione bili su i hodočasnici iz Hrvatske. Također su došle i skupine njemačkih hodočasnika. Neki od njih bili su odjeveni u narodne nošnje Benediktove rodne Bavarske, a nosili su i njemačke i bavarske zastave. Na trgu su se mogli vidjeti i transparenti „Santo subito“ i „Danke Papst Benedikt!“ Na kraju slavlja, prije nego li su papa Franjo i suslavitelji ušli u baziliku sv. Petra, iz mnoštva su se čuli uzvici: „Santo subito!“ (Odmah svetac!) i „Benedetto!“

U Međugorju je također u četvrtak 5. siječnja večernja sveta misa bila prikazana kao misa zadušnica za pokojnog papu Benedikta XVI., a slavio ju je apostolski vizitator s posebnom ulogom za župu Međugorje, mons. Aldo Cavalli u koncelebraciji sa međugorskim župnikom fra Zvonimirom Pavičićem i ostalih 13 svećenika. Krunicu prije svete mise predmolio je đakon fra Marin Mikulić.

Nakon svete mise bilo je tradicionalno Euharistijsko klanjanje četvrtkom koje je predmolio fra Francesco Rizzi.