Fra Mario Knezović: 'Kriva je postavka da je netko u BiH za nešto kriv'

U Mostaru se večeras održala javna tribina pod nazivom „Jedinstvo ili zajedništvo: Demokracija ili jednoumlje“.

Fra Mario Knezović je kazao kako se društveni problemi u BiH ne trebaju gledati kroz prizmu problema, te kako je kriva postavka da je „netko u BiH za nešto kriv", piše vecernji.ba.

- Dok se god bude gledalo s takve pozicije nikada se neće doći do rješenja ključnih pitanja - smatra Knezović, dodavši kako je potrebno shvatiti najosnovnije stvari. - Mi smo u BiH čini mi se zaboravili ustavnu abecedu, a ona kaže da je BiH država ili domovina tri konstitutivna naroda i drugih naroda koji u njoj žive. Onog trenutka kad bilo tko bez obzira s koje strane i iz bilo kojeg korpusa krene drugačije promišljati BiH u odnosu na Ustav BiH mi smo u ustavnoj krizi. A ustavna kriza znači kaos u državi - kazao je fra Mario u izjavi za novinare.

Po njegovim riječima, BiH svake izbore proživljava kao da je sudbonosno pitanje preživjeti ili nestati a to je loše. Fra Mario je pojasnio kako je ogledalo demokracije i uljuđenog društva da se oni najmalobrojniji u državi osjećaju dobro, kao i država koja će prije svega unutar svojih granica stvoriti okvir za institucionalno razumijevanje najmalobrojnijeg naroda, a u ovom su trenutku, po njegovu mišljenju, to Hrvati.

- Potrebno se vratiti abecedi Ustava koji kaže da konstitutivni narod mora imati jednaka prava kao i druga dva konstitutivna naroda. Apsolutno je nelogično da se danas netko mora boriti za prava koja su mu potpisana Ustavnom - zaključio je fra Mario.

U izjavi za novinare dr. sc. Marko Tokić je istaknuo kako je „jedinstvo ili zajedništvo: demokracija ili jednoumlje“ jedno važno i životno, a ne retoričko pitanje. - Ima tu tisuću tema o kojima pokušavamo nešto reći iz nešto drugačijeg kuta, mi nismo izravno zainteresirani za osvajanje političke vlasti, nismo politička stranka već udruga koja pokušava govoriti o nekim, unutarnjim problemima, nedostatku demokracije kao i nametanju hrvatske šutnje - kazao je dr.sc Tokić, dodavši kako se nada da će udruga Hrvatska zvona unijeti malo vjetra i kako će prodrmati hrvatsku šutnju.

Udruga Hrvatska zvona idejno je utemeljena u veljači, a registrirana u lipnju ove godine u Širokom Brijegu. Osnovno je programsko načelo udruge – promicanje vrijednosti Domovinskoga rata, kulturnoga i povijesnoga identiteta hrvatskoga naroda. Udruga je utemeljena radi promicanja vrijednosti Domovinskoga rata, promicanja općega dobra i dobra svakoga ljudskoga bića, promicanja i njegovanja kršćanskoga svjetonazora, moralnih načela i demokratskih vrijednosti, zauzimanja za obitelj i druge društvene vrijednosti, zauzimanja za demografsku obnovu i povratak Hrvata izvan domovine, promicanja mira i suživota s drugim narodima u BiH i diljem svijeta, povezivanja Hrvata u Bosni i Hercegovini i Hrvata u Hrvatskoj u gospodarskom, kulturnom, znanstvenom i svakom drugom smislu, očuvanja i njegovanja hrvatske kulturne baštine (usmene i pisane), njegovanja i očuvanja zavičajnih identiteta hrvatskoga naroda, zauzimanja za prava hrvatskih branitelja u BiH i Hrvatskoj, zauzimanja za zaštitu prava obitelji smrtno stradalih zatočenih ili nestalih branitelja, zaključuje vecernji.ba.

Označeno u