Fratri počeli graditi 'Kuću kruha i duha'

U Mostaru su fratri počeli graditi Kuću kruha i duha u kojoj će biti međunarodni centar za dijalog, pučka kuhinja za potrebite te studentski dom za 150 korisnika slabijeg imovnog stanja.

 

Franjevci smatraju to svojim 'poslom stoljeća' i najboljim odgovorom na poziv pape Franje ljudima iz Crkve da iziđu iz svojih prostora i približe se puku. U blizini crkve svetog Petra i Pavla i franjevačkog samostana u Mostaru veliko je gradilište, strojevi ne miruju ni ovih blagdanskih dana. Franjevci su ishodili povrat nekoć oduzete zemlje i odlučili izgraditi Kuću kruha i duha koja će biti na raspolaganju ljudima pogođenima siromaštvom.

Ne mislimo da ćemo riješiti sve probleme, ali ako pomognemo i 150 studenata, to je veliko. Zahvaljujemo mnogim donatorima, a do sada ih imamo više od 3.000, od onih koji su donirali marku, od Orašja sve do Neuma, a zahvaljujemo i velikim donatorima kao što je Vlada Republike Hrvatske, kaže fra Iko Skoko, gvardijan franjevačkog samostana u Mostaru.

Projekt je vrijedan više od četiri milijuna konvertibilnih maraka, a hrvatska vlada donirala je do sada 600 tisuća maraka. Kuća bi trebala biti gotova u 2016., a franjevci već imaju plan i kako je održavati. Ljeti bi bila hotel za smještaj turista koji dolaze u Mostar, a usluge bi im pružali studenti i tako zarađivali za školovanje.

U gradu u kojem je 20 tisuća studenata briga za siromašne je svakodnevica, posebice u ovo božićno vrijeme. Božićni ugođaj osjeća se na svakom koraku. Mostarski biskup dr. Ratko Perić u božićnoj čestitci naglasio je da se u božićnoj drami Boga i čovjeka pojavljuju nebeski i zemaljski likovi, s jasnom porukom što je ljudima činiti. A novorođeni neće ni da mu ponudiš sva kraljevstva svijeta i slavu njegovu. On hoće ljudska srca, kaže.

Hercegovački franjevci poslušali su poziv pape Franje svećenicima u svijetu da se približe ljudima koji se nalaze na periferiji. Kuću kruha i duha u Mostaru ne grade sami. Potporu projektu dali su i muftija mostarski Salem efendija Dedović, vladika hercegovačko-zahumski Grigorije Durić te židovska zajednica.

Franjevački samostan sv. Petra i pavla započeo je u mostaru u siječnju 2015. godine gradnju doma za 100 siromašnih studenata iz brojnih obitelji. U sklopu toga objetka bit će i pučka kuhinja! Svaka je novčana potpora dobro došla. I 1 km je veliki dar. Dar za studentski dom i pučku kuhinju možete uplatiti na pošti bez provizije! Velika vam hvala!

Uplate na račun:

Franjevački samostan sv. Petra i Pavla
BiH – Franjevačka 1, 88 000 Mostar
UniCredit Bank, d.d., Mostar
Br. rč: 3381302232342778

DEVIZNI

Franjevački samostan sv. Petra i Pavla
SWIFT: UNCRBA 22
IBAN: BA39 3381 3048 3234 3194
UniCredit Bank, Kardinala Stepinca b. b.

BiH – 88000 Mostar

Studentski dom i pučka kuhinja - "Domus panis et spiritus" pratite na SLUŽBENOJ WEB STRANICI i FACEBOOK-u.

Video prilog Hrvatske radio televizije - HRT-a pogledajte OVDJE.