Završen mozaik oltarske apside u Franjevačkoj crkvi u Mostaru

Franjevačka crkva svetog Petra i Pavla u Mostaru uništena je u srpsko-crnogorskom granatiranju Mostara 1992. Godine.

Nakon rata krenulo se s njezinom ponovnom izgradnjom, a obimni građevinski i umjetnički radovi još uvijek su u fazi dovršavanja.

Uređenje cjelokupne unutrašnjosti crkve povjereno je umjetniku, isusovcu, pateru Marku Ivanu Rupniku i umjetničkoj akademiji „Centro Aletti“ iz Rima. „Centro Aletti“ je zajednica koja proučava međusobne utjecaje katoličke vjere i kulturne dinamike našeg vremena, imajući u vidu kršćanske tradicije istoka i zapada, povezujući ih tako da upućuju na živoga Krista.

Tako su 2018. završeni radovi kompletnog oslikavanja svoda (550 m2 na visini od gotovo 30 m) na kojima su prikazani ciklusi iz života Abrahama, Josipa Egipatskog i Mojsija, te luk u mozaiku s prikazima iz starog zavjeta, Jaganjcem na prijestolju i drugim ukrasima.

U svibnju 2019. dodana su 2 bočna zida s Kristovim ciklusom (s prizorima od Navještenja do Raspeća), tj. daljnjih 300 m2 slike.

Ovih dana je, nakon puna dva tjedna rada, završen mozaik oltarske apside kojeg su radili Marko Ivan Rupnik i 24 umjetnika iz spomenute umjetničke akademije „Centro Aletti“ iz Rima.

U središnjem dijelu mozaika dominira Blažena Djevica Marija s Isusom u naručju, dok se u četiri bočna mozaika prikazuju – sveti Franjo i prve jaslice koje je napravio 1223. u Grecciu, zatim Marija i njezina rođakinja Elizabeta s desne strane, Isusovo spašavanje Adama i Eve iz Hada tj. pakla, te Marijino Uznesenje.

Gvardijan Franjevačkog samostana fra Danko Perutina kazao je u razgovoru za Fenu kako je u apsidi iznad oltara sve završeno, dok unutrašnjost same crkve još uvijek nije u potpunosti završena: „S lijeve i desne strane u planu je mozaik od 80 cm, sa po dvanaest učitelja crkve, svetaca i mučenika, počevši od sv. Bazilija, preko sv. Grgura i sv. Jeronima pa sve do svetog Nikole Tavelića, bl. Alojzija Stepinca i ostalih hrvatskih svetaca i mučenika koji će biti u mozaiku vinove loze. Ispod tog mozaika će biti Križni put koji će se raditi u bronci.“

Inače, Franjevačka crkva u Mostaru je jedan je od većih sakralnih objekata u jugoistočnoj Europi. Ima najviši zvonik u BiH visok 107 m.

Fra Danko je još istaknuo kako je „ovo je jedno veliko djelo koje čovjeka privlači Bogu i poziva na preispitivanje života. Cilj je umjetnosti da u čovjeku probudi one najdublje čežnje, a to je uvijek čežnja za mirom, ljubavlju i dobrotom. Često se događa da mi idemo ispred ili iza Krista, a trebamo biti u Kristu. Ovaj mozaik svojom ljepotom i ozračjem koje vlada u crkvi čovjeka nekako gura u to područje duhovnosti“ - zaključio je gvardijan te se zahvalio svima koji su na bilo koji način doprinijeli da se ovo djelo završi.

medjugorje-info.com/Foto: Facebook stranicaSusreti za mlade u Franjevačkoj