Misijska juha za djecu u Kongu

U listopadu mjesecu kao i prethodnih godina Franjevački samostan svetih Petra i Pavla, Župa svetih Petra i Pavla, Franjevački svjetovni red, Frama, Campanile i Dompes organiziraju "Misijsku juhu" nakon pučke svete Mise na Misijsku nedjelju 18. listopada u 12 sati.

U nedjelju nemojte kuhati, povedite svoju obitelj na plato ispred crkve ( ako bude kiša premjestit ćemo se u Dompes) te nakon objeda možete dati svoj prilog za misiju u Kongu.

U kongoanskom gradu Kamini hercegovački fratri utemeljili su školu za djecu s invaliditetom, jedan od utemeljitelja bio je pokojni fra Ante Kutleša koji je na žalost preminuo ove godine nakon povratka u Hercegovinu.

Osobe s invaliditetom u kongoanskom društvu su na dnu društvene ljestvice, ne tako davno u prošlosti njihovi životi nisu vrijedili ništa i bili bi obredno ubijani. Djelovanjem misija i širenjem vjere u puku danas se taj odnos polako mijenja. Škola koja je osnovana u početku je brojala 777 djece dok ih danas ima 2.500! Školi su dali naziv Bwimwa što znači Uspravljen, jer je jedan od osnovnih ciljeva ljudima s invalidnošću vratiti uspravno držanje jer su zbog nepostojanja ortopedskih pomagala prisiljeni na puzanje.

U školi nastoje da učenici završe neki od zanata, krojački, obućarski, da nauče izrađivati suvenire kao pravi mali umjetnici, što im kasnije treba poslužiti kako bi mogli samostalno živjeti od svoga rada. Danas u školi imaju i profesore koji su nekad bili učenici škole a također imaju i svoje redovnike i redovnice koji su angažirani na radu u školi.

Pomozimo im i mi svojim malim prilogom.

misijska-nedjelja-18-10-2020.jpg

Označeno u