Fra Josip Vlašić: DUHOVSKE E-DUHOVNE VJEŽBE

E-fratri iz Pazina ponovno su aktivni. Ovih dana otvorili su prijave za duhovske e-duhovne vježbe.

U njima će se razmatrati o plodovima Duha Svetoga i moliti da se naš život po njima preobrazi. Prijave su otvorene do 29. svibnja. Uvodno pismo stići će 30. svibnja. Duhovne vježbe traju do svetkovine Pedesetnice tj. do 9. lipnja 2019..
Voditelj ovih duhovskih e-duhovnih vježbi je fra Josip Vlašić, stoga smo mu uputili par pitanja o vježbama i njegovim pripremama za njih:

Kako ste se odlučili za vođenje ovih e-duhovnih?

Fra Josip: Redovito organiziramo e-duhovne vježbe pred svetkovinu Duhova pa tako i ove godine. Kako ih do sada nisam pripremao, evo je došao red na mene.

Kako se pripremate za pisanje materijala?

Fra Josip: Za nas koji pripremamo tekstove za bilo koje duhovne vježbe to uvijek znači molitvu i osluškivanje. Prije nego druge pođemo voditi kroz razmatranje, sami trebamo ući u razmatranje. Kad kažem razmatranje, mislim na šutnju nad Božjom riječju i osluškivanje koje Bog ispuni svojom prisutnošću. Njegova objava potom rodi čovjekov odgovor u obliku pitanja, prošnje, klanjanja ili hvaljenja, a najčešće se to izmjenjuje. Tako da je uvijek lijepo pripremati neke duhovne vježbe.

Što osjećate da je cilj ovih vježbi?

Fra Josip: Duh Sveti je obećanje Očevo o kojem je Isus govorio svojim učenicima prije uzašašća. Znamo da se to obećanje i ostvarilo na blagdan Pedesetnice. Sveti Pavao jako naglašava važnost Duha Svetoga u našem duhovnom životu. Na jednom mjestu kaže da nitko ne može reći Isus je Krist bez Duha Svetoga. To znači da bez vodstva Duha Svetoga ja nisam sposoban vjerovati i Isusa prihvatiti kao Gospodina. Bez Duha Svetoga ne mogu živjeti duhovnim životom. Bez Duha Svetoga naš je život sterilan. Zato se mi u našoj maloj samostanskoj zajednici u Pazinu trudimo da svako jutro naša prva zajednička molitva bude molitva Duhu Svetomu. Pada mi na pamet da se i u Međugorju događa nešto lijepo: svaki dan prije večernje svete mise moli se Zaziv Duha Svetoga. Bez Duha Svetoga ne možemo do kraja razumjeti otajstvo svete mise niti je možemo na pravi način slaviti niti doživjeti.

Iako po sakramentima svi u sebi imamo darove Duha Svetoga koji nas čine sposobnima da budemo poslušni božanskim nadahnućima, samo one osobe koje žive po tim poticajima u sebi razvijaju i plodove Duha Svetoga. Zato kroz ove e-duhovne vježbe želimo razmatrati o plodovima Duha Svetoga. Pavao u Poslanici Galaćanima nabraja ih devet: „Plod je pak Duha: ljubav, radost, mir, velikodušnost, uslužnost, dobrota, vjernost, blagost, uzdržljivost.“ Želimo da ova razmatranja potaknu sve sudionike e-duhovnih vježbi da se opredijelimo za božanska nadahnuća, da po njima živimo pa da u nama budu obilati plodovi Duha Svetoga. Po tome ćemo rasti u svetosti i po tome će ovaj svijet postati ljepše mjesto za živjeti.

VODITELJ

FRA JOSIP VLAŠIĆ, OFM
Rođen 1978. u Sovićima (BiH). Član Hercegovačke franjevačke provincije. Fratar od 2003. Za svećenika zaređen 2007. Od 2006. do 2010. na službi u samostanu i župi na Širokom Brijegu kao župni vikar, vjeroučitelj i duhovni asistent Franjevačke mladeži. Od 2010. do 2016. u Mostaru: od 2010. do 2013. kao nacionalni i područni duhovni asistent Franjevačkog svjetovnog reda i Franjevačke mladeži i provincijski promicatelj zvanja, a od 2013. do 2016. kao župnik. Od 2010. do 2016. duhovni asistent mjesnog bratstva Franjevačkog svjetovnog reda u Mostaru. Od rujna 2016. u Franjevačkom samostanu u Pazinu.

Voli se definirati kao bogotražitelj. Voli psalme. Osobito Ps 27 i onaj dio: "Lice tvoje, Gospodine, ja tražim!" (r. 8). Jeli Ga našao? Je i nije. Traži. I dopušta Mu da ga nađe. Voli i prirodu i društvo. Osobito voli planine. I voli Mariju. Ona mu je učiteljica vjere i čuvarica njegovih koraka na Putu.

Aplikaciju E-Duhovne pronađi ovdje: Za Android,  a ovdje za iOS.