Najava: Regionalni susret polaznika E-duhovnih vježbi u Majčinom selu

Duhovne vježbe obično pretpostavljaju boravak u nekom samostanu ili centru gdje se one održavaju.

Međutim, zbog sve užurbanijeg načina života mnogi teško nalaze vremena za povlačenje na nekoliko dana u intenzivno duhovno življenje i duboku molitvu.

Zbog toga su franjevci iz samostana u Pazinu, međuprovincijske kuće molitve za fratre različitih provincija, osmislili korisne i svima dostupne e-duhovne vježbe. U pazinskom su samostanu trenutno gvardijan fra Darko Tepert, fra Marinko Klaić i fra Josip Vlašić koji za tisuće korisnika kreiraju ovaj duhovni sadržaj dostupan i preko mobilne aplikacije.

„Na ideju smo došli pred korizmu 2017. Iznenadio nas je jako veliki interes. Očekivali smo maksimalno 1 000 prijavljenih, a na te korizmene e-duhovne vježbe prijavilo se više od 12 000 osoba. Do sada je najviše osoba sudjelovalo u duhovnim vježbama tijekom korizme 2018. Više od 18 000. Proveli smo anketu među sudionicima i ispostavilo se da njih gotovo 85% razmatranja tj. našu e-poštu prima na mobilnim uređajima. To je bio znak da krenemo u izradu mobilne aplikacije. Sada kada imamo aplikaciju, nude nam se i druge mogućnosti za povezanost sa sudionicima. Tako smo odlučili svakodnevno im slati tzv. Efu riječi: kratki biblijski citat i uz to kratko razmatranje“, rekao nam je fra Josip Vlašić. Napomenuo je kako franjevci uz ovu duhovnu potporu za korizmu povremeno organiziraju i jednodnevne regionalne susrete.

Sljedeći regionalni susret za sve polaznike prošlih, sadašnjih i budućih e-duhovnih vježbi održati će se u Međugorju 31. ožujka 2019. Susret će biti kao i prošle godine u Majčinom selu, u dvorani sv. Josipa. Prošle godine na njemu je sudjelovalo oko 550 polaznika e-duhovnih vježbi.

Predviđen je slijedeći program:

10,00 – početak susreta, uvodna molitva i duhovni razgovor
11, 00 – razmatranje
12, 00 – pauza za ručak
13,00 – dijeljenje iskustava, svjedočanstva, razgovor
14,00 – euharistijsko slavlje
15,00 – obred poslanja i završetak susreta
„U proljeće 2020. planiramo organizirati i višednevne duhovne vježbe u jednom od duhovnih centara“, najavio je fra Josip za naš portal.

Pozvao je sve zainteresirane, sve one čija duša vapi poput dolje navedene molitve, da se preko mobilnih aplikacija ili mrežne stranice e-duhovne vježbe priključe e-duhovnim vježbama.

Isuse,
i ja bih htio iskusiti
preobrazbu vlastitog života.
Povedi me na goru.
Pomozi mi da se oslobodim
svega što me zarobljava,
što mi ne dopušta da se izdignem,
da nađem vremena za molitvu,
za slušanje Tebe...
Isuse,
povedi me na goru
i preobrazi me.
Umoran sam od zemnosti.
Žedan sam neba,
tvoje svjetlosti i slave,
i darujem ti sebe
da Tobom obasjan budem. Amen!