Sadržaj s oznakom: Deset zapovjedi

U novom nadahnuton nagovoru don Josipa Radića poslušajte što se događa s ljudima koji svjesno zaboravljaju na deset Božjih zapovijedi.

Objavljeno u Obitelj | 7.2.2024.

Dužnosti sinova i kćeri

Presveto Srce Isusovo obećalo je svetoj Mariji Margareti kako će svima onima koji su se Njemu posvetili dati sve milosti potrebne u njihovom staležu. U Lurdu i u Fatimi Gospina zapovijed je glasila: „Pokora! Pokora! Pokora!“ Kako bi razjasnio ovaj ponovljeni trostruki zahtjev, Njegovo Božanstvo objavio se sestri Luciji, govoreći: „Žrtva koja se zahtjeva od svake osobe je ispunjenje dužnosti njezina staleža i poštivanje mojih zapovjedi. To je pokora koju tražim i zahtijevam.”

Premda su prošla davna vremena kad se sasvim prihvatljivim držalo da se roditelji žene i udaju umjesto svoje djece, tj. da im oni biraju bračne partnere, i premda je došlo vrijeme kad se mnoga odrasla djeca uopće ne savjetuju s roditeljima o svom izboru supružnika, dobro je imati na umu kako i danas mnogi brakovi nesretno počinju i završavaju zbog toga što roditelji na ovaj ili onaj način umjesto svoje udane ili oženjene djece donose odluke ili nametljivo utječu na njih.

Od svih sloboda izbora i sloboda odlučivanja izbor za brak i uređivanje vlastitoga života u braku čini se najvažnijim

PRVA ZAPOVIJED
Poštujte i visoko cijenite jedno drugo! – „Jer gdje ti je blago, tu će ti biti i srce“ (Matej 6,21). Doista, ako svoga partnera tretirate kao blago, dragocjenost koja vam je darovana, i poštujete ga umjesto da ga kritizirate, brak će vam cvjetati!

Pitala bih nešto u vezi s 4. zapovijedi - »da dugo živiš i dobro ti bude na zemlji«.

Objavljeno u Kolumne | 23.5.2022.

Peta zapovijed glasi...

Prije par godina novine su prenijele vijest o tome kako se u Švedskoj potpuno legalno može pobaciti dijete koje nije onog spola koji roditelji priželjkuju, budući da je pobačaj legalan iz bilo kojeg razloga sve do 18. tjedna trudnoće.

Papina kateheza na općoj audijenciji u srijedu 7. studenog 2018.

Papina kateheza na općoj audijenciji u srijedu 17. listopada 2018.

Mnogim mladima treba reći: nemojte prezirati svoj život!

Prva i najveća zapovijedi je o ljubavi prema Bogu i bližnjemu.

Papa Franjo u katehezi na općoj audijenciji u srijedu 27. lipnja nastavio je niz kateheza posvećenih Božjih zapovijedima. Rastemo i izgrađujemo se kao kršćani ne snagom svoje volje, već prihvaćanjem spasenja, tako da pustimo da budemo ljubljeni, istaknuo je Papa.

Čitavo je kršćanstvo prijelaz iz slova Zakona u Duh koji daje život. Isus je Očeva Riječ, a ne Očeva osuda.

Papa Franjo je na današnjoj općoj audijenciji započeo novi niz kateheza u kojem će promišljati o Deset Božjih zapovijedi. U svojem je promišljanju istaknuo da kršćani trebaju slijediti put istinskog života, istinske ljubavi i istinskog bogatstva...

Išao sam i uzeo redom sve zapovijedi Božje i crkvene. Oni ne priznaju ni jedne. Štoviše, grčevito ustaju protiv svih redom…

Brza vožnja, psovanje i gurkanje – tijekom upravljanja autom u čovjeku isplivaju primitivnosti. Prije deset godina stoga je Vatikan objavio smjernice za vozače. A one vrijede i danas.

Stranica 1 od 2