Sadržaj s oznakom: Deset zapovjedi

Od svih sloboda izbora i sloboda odlučivanja izbor za brak i uređivanje vlastitoga života u braku čini se najvažnijim

PRVA ZAPOVIJED
Poštujte i visoko cijenite jedno drugo! – „Jer gdje ti je blago, tu će ti biti i srce“ (Matej 6,21). Doista, ako svoga partnera tretirate kao blago, dragocjenost koja vam je darovana, i poštujete ga umjesto da ga kritizirate, brak će vam cvjetati!

Objavljeno u Kolumne | 23.5.2022.

Peta zapovijed glasi...

Prije par godina novine su prenijele vijest o tome kako se u Švedskoj potpuno legalno može pobaciti dijete koje nije onog spola koji roditelji priželjkuju, budući da je pobačaj legalan iz bilo kojeg razloga sve do 18. tjedna trudnoće.

Pitala bih nešto u vezi s 4. zapovijedi - »da dugo živiš i dobro ti bude na zemlji«.

Premda su prošla davna vremena kad se sasvim prihvatljivim držalo da se roditelji žene i udaju umjesto svoje djece, tj. da im oni biraju bračne partnere, i premda je došlo vrijeme kad se mnoga odrasla djeca uopće ne savjetuju s roditeljima o svom izboru supružnika, dobro je imati na umu kako i danas mnogi brakovi nesretno počinju i završavaju zbog toga što roditelji na ovaj ili onaj način umjesto svoje udane ili oženjene djece donose odluke ili nametljivo utječu na njih.

Papina kateheza na općoj audijenciji u srijedu 7. studenog 2018.

Papina kateheza na općoj audijenciji u srijedu 17. listopada 2018.

Mnogim mladima treba reći: nemojte prezirati svoj život!

Prva i najveća zapovijedi je o ljubavi prema Bogu i bližnjemu.

Papa Franjo u katehezi na općoj audijenciji u srijedu 27. lipnja nastavio je niz kateheza posvećenih Božjih zapovijedima. Rastemo i izgrađujemo se kao kršćani ne snagom svoje volje, već prihvaćanjem spasenja, tako da pustimo da budemo ljubljeni, istaknuo je Papa.

Čitavo je kršćanstvo prijelaz iz slova Zakona u Duh koji daje život. Isus je Očeva Riječ, a ne Očeva osuda.

Papa Franjo je na današnjoj općoj audijenciji započeo novi niz kateheza u kojem će promišljati o Deset Božjih zapovijedi. U svojem je promišljanju istaknuo da kršćani trebaju slijediti put istinskog života, istinske ljubavi i istinskog bogatstva...

Išao sam i uzeo redom sve zapovijedi Božje i crkvene. Oni ne priznaju ni jedne. Štoviše, grčevito ustaju protiv svih redom…

Brza vožnja, psovanje i gurkanje – tijekom upravljanja autom u čovjeku isplivaju primitivnosti. Prije deset godina stoga je Vatikan objavio smjernice za vozače. A one vrijede i danas.

Objavljeno u Duhovni kutak | 4.2.2017.

Drugih 10 zapovijedi

1. Ne brini, jer je briga najneproduktivnija ljudska aktivnost.

Obitelj je danas ugrožena. Osobnosti su danas ugrožene. Ugrožene su, jer su dragocjene.

Stranica 1 od 2