Sadržaj s oznakom: Stari zavjet

Čini se da se Stari zavjet sastoji jedino od povijesti muških likova. No postoje i primjeri koji govore o ženama. U povodu Svjetskog dana žena donosimo vam povijesti deset žena Starog zavjeta: kraljica i sluškinja, slavnih pobjednica i nijemih žrtava.

Biblija sadrži otprilike tri milijuna slova, 31 000 stihova i 1189 poglavlja.

Grob proroka Nahuma napokon je podvrgnut renoviranju nakon nekoliko desetljeća neuporabe i tragova koje je rat ostavio na ovoj drevnoj građevini.

Francuska znanstvenica dr. Eléonore Cellard promatrala je aktualni katalog aukcijske kuće Christie's kad je naišla na staru, zubom vremena nagriženu stranicu Kur'ana. Ubrzo je shvatila kako to nije obični rukopis, već palimpsest – rukopis na papirusu ili pergamentu s kojega je izbrisan prvotni tekst i na njegovu mjestu napisan novi.

Prorok Izaija za kršćane je važan zato što je predvidio dolazak Mesije, Isusovu smrt i bezgrešno začeće. Autori Novog Zavjeta najviše su citirali Izaiju

Od uništenja Jeruzalema od strane Babilonaca do apostola: Sveto pismo nije neutemeljen mit

Prve su životne potrebe voda, kruh, odijelo i kuća.
Stari zavjet. Knjiga Sirahova, glava 29

Objavljeno u Duhovni kutak | 29.11.2016.

Što je Biblija?

Biblija je svezak knjiga. Sastoji se od Starog Zavjeta (39 knjiga): pet knjiga Mojsija, dvanaest povijesnih, pet pjesničkih i sedamnaest proročkih, te Novog Zavjeta (27 knjiga): četiri evanđelja, Djela Apostola, dvadeset i jedna poslanica i Otkrivenje.