Biblija nije 'bajka', a to dokazuju i dva nova otkrića

Od uništenja Jeruzalema od strane Babilonaca do apostola: Sveto pismo nije neutemeljen mit

Dva nedavna otkrića pokazuju da Biblija govori o nečemu što se zaista dogodilo.
Senzacionalna presuda dolazi iz Izraela gdje su arheolozi nevladine organizacije Israel Antiquities Authority proveli revolucionarno otkriće.
Iskapanja u Davidovom gradu, prvom povijesnom naselju Jeruzalema, pokazuju da je opis požara u glavnom gradu Izraela koji se nalazi u Starom zavjetu točan sa znanstvenog gledišta te da je istina ono što je zapisano u Bibliji.

Ostatci iz 600. pr.Kr.

Iskapanja su otkrila niz spaljenih ostataka i artefakta iz 600. g.pr.Kr.
Kako objašnjava HuffingtonPost.it, radi se o sjemenkama grožđa, drvu, keramici te spaljenim kostima, sve to prekriveno je pepelom. Određivanje datuma omogućile su vidljive oznake na predmetima koje su „karakteristične za doba izgradnje prvog hrama“, objasnio je voditelj iskapanja Joe Uziel.

Jeremija

U knjizi proroka Jeremije (52, 12-13) spominje se požar: „Petoga mjeseca, desetoga dana u mjesecu, odnosno devetnaeste godine kraljevanja Nebukadnezara, kralja babilonskoga, Nebuzaradan, zapovjednik tjelesne straže, koji je služio kralju babilonskom, došao je u Jeruzalem. I spalio je dom Jehovin, dvor kraljev i sve kuće u Jeruzalemu. Svaku kuću veliku spalio je vatrom.“

Apostoli

Drugo otkriće se odnosi na ribarski gradić Betsaida, mjesto rođenja apostola Petra, Andrije i Filipa, koji je napokon lokaliziran nakon desetljeća arheoloških iskapanja, prenosi The Jerusalem Post.
Prema opisima židovskog povjesničara Flavia Josefa iznad Betsaide bio je sagrađen rimski grad Julias. Istraživači, na čelu s Mordechaiem Aviamom (iz instituta za arheologiju, Kinneret, u Galileji), su potvrdili da su ondje pronašli ostatke iz I., II. i III. stoljeća. Među ostatcima su pronašli i srebrni novčić iz doba cara Nerona, dio mozaika te predmete iz rimskog javnog kupališta što ukazuje na postojanje urbanog života.

212 metara ispod razine mora
 
Donji sloj grada nalazi se 212 metara ispod razine mora. U prošlosti su istraživači mislili da se jezero nalazi 209 metara ispod razine mora u Isusovo vrijeme te su tražili ostatke Betsaide iznad toga. Na području koje je danas poznato pod nazivom park Jordan prije dvije godine pronađene su dvije građevine iz prvog i drugog  stoljeća, ali nije bilo traga Betsaidi.
Prema Aviamu, moguće je da je razina Tiberijskog jezera bila manja nego što se mislilo te je to razlog zašto sve do sada nisu pronađeni ostatci grada.