ZNANSTVENO OTKRIĆE Kur'an napisan preko Biblije

Francuska znanstvenica dr. Eléonore Cellard promatrala je aktualni katalog aukcijske kuće Christie's kad je naišla na staru, zubom vremena nagriženu stranicu Kur'ana. Ubrzo je shvatila kako to nije obični rukopis, već palimpsest – rukopis na papirusu ili pergamentu s kojega je izbrisan prvotni tekst i na njegovu mjestu napisan novi.

Cellard je uočila kako su ispod jasnog arapskog slabi obrisi koptskog pisma te o tomu informirala aukcijsku kuću Christie’s, čiji je tim stručnjaka identificirao da je riječ o deuterokanonskim redcima Starog zavjeta. The Guardian je izvijestio kako je Romain Pingannaud, stručnjak za rukopise iz Christie’s-a bio jako oduševljen otkrićem.

„Ovo je posve izvanredno. Kada saznate da je ondje, kada ga možete samo vidjeti, postalo je tako očito. Promaklo nam je to na početku. Fascinantno je, poglavito jer je to jedini primjer gdje je arapski tekst ispisan preko nearapskog teksta. A što je još zanimljivije, to je ispisano preko starozavjetnog odlomka... Što očituje kontakt među zajednicama u prvim stoljećima islama te je vrlo relevantno“, kazao je Romain.

On također vjeruje kako rukopis potječe iz 8. ili 9. stoljeća, što temelji na stilu arapskog pisanja, kao i na povijesnoj činjenici o arapskom osvajanju Egipta, koje se dogodilo u isto vrijeme. Egipat je tada bio dom koptske zajednice, što govori o prisutnosti oba jezika.

Još je potrebno odrediti kada su pisana koptska slova, a Pingannaud je kazao kako se starost teksta neće datirati ugljikom-14.

„Datiranje ugljikom-14 odredilo bi samo starost materijala, ne i rukopisa te je vrlo destruktivno i folije su previše tanke“, rekao je.

Prema Christie’s-u, otkriveno je svega nekoliko palimpsesta, a od primjeraka koje imaju nijedni nisu bili napisani preko kršćanskog teksta. S obzirom da je tradicija pisati Kur'an na čistom papiru, ostaje misterij zašto je u ovom slučaju za kur'anski tekst korištena stranica Biblije. Pingannaud navodi kako je u to vrijeme arapskog pisanja, stranica izgledala čisto i novo.

„Pergament je vrlo jak, ne strada previše – osjetljiv je na vlagu, ali vrlo solidan. U vrijeme kada je izbrisan rukopis pergamena vjerojatno je bila kao nova te je, kako su stoljeća prolazila, tinta koja se bila 'utopila' zapravo prikazala ovu 'duh' sliku koju danas vidimo“, rekao je stručnjak za rukopise.

Dodajmo kako su dijelovi ove pergamene, koje Christie's klasificira kao „iznimno rijetke“, trenutačno na aukciji s cijenom od 80 000 do 120 000 funti.

Nedjelja.ba| KT