Čovjek budućnosti je čovjek srca

Približavajući se 18. obljetnici smrti fra Slavka Barbarića, malo dublje i češće promišljamo o svemu onome o čemu nas je on učio u svojim knjigama, ali ponajviše svojim primjerom i životom.

Sve što postoji ima smisao i cilj svoga postojanja. Promatrajući svakodnevna zbivanja oko nas, možemo prepoznati scenarij „posljednjih vremena“ u kojima se sve očitije vidi borba između Dobra i zla. Ono što je važno je sve te događaje povezati, odnosno ne gledati ih zasebno. Sva imaju neki cilj. Za jednu stranu cilj je LJUBAV, ZAJEDNIŠTVO i VJEČNI ŽIVOT, a za drugu stranu je cilj MRŽNJA; SEBIČNOST i VJEČNA SMRT.

Sveto pismo nas upozorava da nam se nije boriti protiv tijela, nego protiv duhovnih stvarnosti i da Sotona kao ričući lav obilazi oko nas tražeći koga da proždre. Biblija nam otkriva da je Sotona od početka mrzitelj života, mrzitelj čovjeka, otac laži, razdijelitelj... Suprotno od toga naš Bog je Živi Bog, ljubitelj života i čovjeka, u svojoj biti ljubav, zajedništvo i odnos.(1)

Događaji oko nas otkrivaju sraz ova dva svjetonazora, sraz koji će se sve više produbljivati i pojačavati: sraz ljudi koji su se otvorili za duh i kulturu smrti i onih koji su se predali Bogu i bore se za kulturu života.

U kontekstu ovih događaja mi vjerujemo da posebno mjesto u povijesti zauzimaju Gospina ukazanja u Međugorju. Pokojni fra Slavko Barbarić upravo je Međugorje vidio kao ŠKOLU ŽIVOTA I ŠKOLU LJUBAVI „u kojoj najprije župljani (2) i hodočasnici moraju postati svjedoci njezina ukazanja i njezinih poruka, kako bi se onda zajedno s vidiocima Njoj pridružili u ostvarivanju njezina plana obraćenja svijeta i njegova pomirenja s Bogom.

Gospa je majka i učiteljica pa dobro poznaje slabost i nepostojanost svakoga od nas, župljana i hodočasnika s kojima želi surađivati na spasenju svijeta i svjesna je da je zato potrebna natprirodna snaga. Zato nas vodi i upućuje na izvore te snage. To je na prvom mjestu MOLITVA, na koju Gospa poziva skoro u svakoj poruci. Od molitava posebno ističe SVETU MISU, pobožnost KLANJANJA Presvetom oltarskom sakramentu, MOLITVE DUHU SVETOM i ČITANJE SVETOG PISMA.

Svakako iz Gospinih poruka jasno proizlazi da je MIR najveće dobro, a da su VJERA; OBRAĆENJE, MOLITVA i POST jedini uvjeti kako se on može ostvariti.“ (3)

Posebnost ove škole je korjenita promjena čovjekovog srca, znači samog čovjeka, onda, njegove obitelji, pa zatim šire prema Crkvi i društvu. Zakoni izvana ne donose učinkovite promjene, ostaju mrtva slova na papiru, ako se ne stave u život i praksu. I fra Slavko to kaže: „Najprije svaki čovjek sam mora naći svoj mir u Bogu. SRCE postaje prvi prihvatitelj mira. Mir srca svakog čovjeka postaje temelj vanjskog, obiteljskog, crkvenog i svjetskog mira. Ni Bog ne može na silu dati čovjeku mir, a kad ga dobije, ni obitelj ni išta vanjsko u svijetu ne mogu ga oduzeti, iako ga mogu ugroziti. “ (4)

I slijedeći citat fra Slavka jasno pokazuje njegovu dalekovidnost i istinitost u tumačenju Gospinih poruka: „Marija nas poziva da se približimo njezinu srcu i srcu njezina Sina. Ta dva srca su znak ljubavi i života i poziv na ljubav i život. Tko se bude družio u molitvi s Marijom i Isusom, postat će NOVI ČOVJEK, čovjek SRCA. A samo sa čovjekom srca svijet ima budućnost. Tko bude nadahnut ovim srcima neće biti zahvaćen zlom, iako će mu se zlo nametati, niti će ući u tamu, jer će imati svijetlo, niti će izgubiti mir, pa makar morao trpjeti, niti se osjećati osamljen, makar ga svi napustili. Tko se bude družio s Isusom i Marijom bit će čovjek dobre volje prema svim ljudima i stvorovima i postat će blagoslovom za sve.“ (5)
________________________________________________
(1) Srednjovjekovni teolozi definiraju Presveto Trojstvo kao odnos: OTAC- Ljubitelj / SIN- Ljubljeni / DUH SVETI – Ljubav.
(2) „Ja sam ovu župu na poseban način odabrala i želim je voditi“ (1. ožujak 1984.), „Na poseban način sam izabrala ovu župu koja mi je milija nego ostale, gdje sam rado boravila kad me je Svevišnji slao.“ (21. ožujak 1985.), „Obraćejte se vi u župi, to je moja druga želja. Tako će se moći obraćati svi koji budu ovamo dolazili.“ (8. ožujak 1984.), „Molim vas, napose članove ove župe, da proživljavate moje poruke!“ (16. kolovoz 1984.)
(3) Usp. Fra Ljudevit Rupčić, Poruke Kraljice Mira, Informativni Centar „MIR“ Međugorje, 2010., str. 15.
(4) Usp. Gospina poruka 25. ožujak 1993. „Danas kao nikad pozivam vas da molite za mir, mir u vašim srcima, mir u vašim obiteljima, i mir u cijelom svijetu, jer Sotona želi rat, želi nemir, želi srušiti sve što je dobro. Zato draga djeco, molite, molite, molite.“
(5) Usp. Fra Slavko Barbarić, PORUKA ZA SADAŠNJI TRENUTAK, Informativni Centar „MIR“ Međugorje, 2001., str. 16.

Paula Tomić/medjugorje-info.com